Besposadni zrakoplovni sustav na požarištu kod Šibenika

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/07/pozariste_sibenik_dron-1024x576.png
Foto: PP NOS OSRH

Besposadni zrakoplovni sustav bio je angažiran na zadaćama izviđanja i nadzoru požarišta kod Šibenika

Besposadni zrakoplovni sustav „Orbiter 3“ bio je angažiran u subotu, 27. srpnja 2019. na zadaćama izviđanja i nadzoru požarišta kod Šibenika.

U trenutku izbijanja požara kod Šibenika sustav je bio angažiran na zadaćama za potrebe Ministarstva poljoprivrede, a u ranim večernjim satima 27. srpnja angažiran je za potrebe izviđanja i nadzora požarišta.

Besposadni zrakoplovni sustav na požarištu kod Šibenika
Foto: PP NOS OSRH

Naime, riječ je o najvećem ovogodišnjem požaru u čije je gašenje prvog dana bilo uključeno sedam protupožarnih aviona te 50 pripadnika kopnenih snaga (koje su narednog dana, 28. srpnja, zamijenila 52 pripadnika) iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH.

Sustav je angažiran temeljem odluke Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama te koordinacije i ishođenja potrebne dozvole za polijetanje od strane Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

Tako je u realnom vremenu video opožarenog područja snimljen s besposadnom letjelicom prikazivan u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama, na temelju čega su zapovjednici donosili daljnje odluke angažiranja i planiranja snaga na terenu.

Nakon što je požar lokaliziran, besposadnom letjelicom provedeno je izviđanje područja gdje su uočeni tzv. „hot spotovi“, odnosno kritična područja koja bi neadekvatnom sanacijom i nadzorom mogla dovesti do ponovnog izbijanja požara.

Objava Besposadni zrakoplovni sustav na požarištu kod Šibenika pojavila se prvi puta na MORH.Vijesti