Efendija Botonjić održao predavanja o Sultanatu Oman

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/zemunik_06032014_v.jpg
Foto: MORH/ M. Ćosić

Zapovjedništvo HRZ i PZO, u koordinaciji sa Samostalnom službom za odnose s javnošću i izdavaštvo, organiziralo je 6.ožujka predavanja za pripadnike 93. zb HRZ i PZO i SzO HRZ i PZO „Rudolf Perešin na temu „Upoznavanje sa islamskim  običajima i kulturom Sultanata Oman".

Predavanja je organizirano kao priprema za višemjesečni boravak 18 pripadnika oružanih snaga Sultanata Oman koji će do konca godine boraviti u Vojarni Zemunik na letačkoj obuci. Predavača je bio tajnik Mešihata Islamske zajednice u hrvatskoj mr. sc. Nermin ef. Botonjić u pratnji Čamila ef. Bašića imama u Medžlisu Islamske zajednice u Zadru.
 
Tijekom predavanja obrađene su teme vezane za temelje islamskih običaja i tradicije s posebnim osvrtom na specifičnosti Sultanata Oman čiju veliki većinu čine ibadije kao poseban oblik prakticiranja islama različit od sunita i šita. Zadarski imam Bašić istaknuo je otvorenost i spremnost da se kao domaći imama, ukoliko bude potrebe, aktivno uključi u duhovnu skrb pilota iz Omana.

Na koncu predavanja pukovnik Slaven Pedić zahvalio se gostima istaknuvši nužnost nastavka suradnje obzirom na višemjesečni boravak pilota te nadolazeći mjesec islamskog posta ramazana u kojem muslimani intenzivnije prakticiraju vjerske obrede.

Nakon završenih predavanja domaćini iz Pilotske škole u Zemuniku pokazali su novouređene prostorije u kojima će se izvoditi teoretski aspekt nastave, te posebno specijalno uređeni prostor za molitvu uređen posebno za prakticiranje islamskog vida molitve.

Efendija Botonjić odredio je smjer u kojemu se treba biti okrenut tijekom molitve prema pravilima islamske molitve (jugoistok prema Mekki), te obišao prostorije za potrebe obrednog čišćenja prije molitve. Na koncu je posjet završio u restoranu Pilotske škole gdje je efendija Botonjić dogovorio detalje vezane za halal ishranu (“ono što muslimanima dozvoljavaju vjerski zakoni) sa osobljem kuhinje napomenuvši koje su vrste hrane posebno omiljene u Sultanatu Oman. Dojam je kako su svi uvjeti vezani za obuku pilota iz Sultanata Oman na zavidnoj razini.



Vijesti