Drugi dan sastanka ministara obrane "Američko-jadranske povelje"

Drugog dana sastanka ministara obrane „Američko-jadranske povelje " 20. veljače u Washingtonu, nastavljeni su razgovori o suradnji Hrvatske, Albanije i Makedonije sa SAD-om i NATO-om, međusobnoj suradnji triju zemalja iz regije, budućnosti Američko-jadranske povelje, kao i o regionalnoj sigurnosti. Uz trojicu ministara obrane,sastanku je nazočio i Danijel Fata, zamjenik pomoćnika ministra obrane SAD za Europu i NATO.


U zajedničkoj izjavi nakon održanog sastanka ministri triju zemalja potvrdili su snažnu predanost u nastojanjima za pridruživanjem NATO savezu i naglasili da će nastaviti s pojačanim naporima za dobivanjem poziva za pridruživanjem Savezu na summitu u Bukureštu. Također je naglašeno da Američko-jadranska povelja treba nastaviti s djelovanjem u funkciji davanja daljnjeg doprinosa regionalnoj sigurnosti i pružanja podrške u daljnjem napretku ostalih zemalja u regiji na tom području.

Zamjenik pomoćnika ministra obrane SAD za Europu i NATO Fata pohvalio je napredak triju zemalja u ispunjavanju kriterija za priključenjem NATO-u i potvrdio potporu SAD-a u dobivanju pozivnica za članstvo na travanjskom summitu.

Ministar Vukelić zahvalio se SAD-u na velikoj potpori Hrvatskoj na njenom putu ka članstvu u NATO-u. U duhu zajedničke izjave ministar Vukelić je istakao da je postignuta suglasnost da se aktivnosti Američko -jadranske povelje nastave i nakon članstva u NATO-u, jer je se kroz dijalog i susrete u njoj produbljuju procesi koji jačaju sigurnost i stabilnost u regiji.

On je također istaknuo da je Hrvatska na sastanku predstavila svoje aktivnosti u misiji u Afganistanu gdje daje izuzetan doprinos misiji ISAF. Naglasio je da je uspjeh hrvatskog OMLT tima u obavljanju najsloženijih poslova, dokaz kvalitete priprema i rada hrvatskih časnika i vojnika. S tim se u potpunosti složio i gospodin Fata, pohvalivši prezentaciju njihovog rada na sastanku, ne propustivši istaknuti da je hrvatski OMLT jedini iz ne-NATO članica u Afganistanu. Operativni mentorski tim za vezu (OMLT) obavlja zadaće obuke, uvježbavanja i mentorstva postrojbi Afganistanske nacionalne vojske (ANA).



Vijesti