Državni tajnik Raboteg na komemoraciji poginulim britanskim vojnicima

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/vis_210509_v.jpg

Državni tajnik Ministarstva obrane RH Mate Raboteg nazočio je u utorak, 19. i u srijedu, 20. svibnja, obilježavanju obljetnice poginulim britanskim vojnicima tijekom Drugog svjetskog rata na otoku Visu.

Prvog dana, u utorak, 19. svibnja, u Zgradi baterija u Gradu Visu, otvorena je izložba Hrvatskog povijesnog muzeja pod nazivom „El Shatt – zbjeg iz Hrvatske u pustinju Sinaja“. Izložba prikazuje život više od 30 tisuća ljudi iz Hrvatske u izbjegličkim logorima u Sinajskoj pustinji.

U srijedu, 20. svibnja, na Britanskom groblju u Gradu Visu i kod spomenika Kraljevskog zrakoplovstva UK Velike Britanije i Sjeverne Irske u Gradu Komiži, održana je komemoracija i paljenje svijeća za poginule britanske vojnike.

Vijence su položili britanski veleposlanik David Blunt, državni tajnik MORH-a Mate Raboteg, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ante Urlić, predstavnici gradova Visa i Komiže, te britanski veterani koji su sudjelovali u ratnim operacijama na otoku Visu tijekom Drugog svjetskog rata. Prema pomorskoj tradiciji, britanski veterani i zapovjednik HRM-a kontraadmiral Urlić, prisjetili su se imena svih poginulih mornara Kraljevske ratne mornarice u Jadranskom moru, nakon čega su, prema pomorskoj tradiciji, bacili vijence u more.

Državni tajnik Raboteg zahvalio se britanskim veteranima na njegovanju tradicije, te je podsjetio na važnost savezništva dviju zemalja, koje je bilo vrlo aktivno još u vrijeme Drugog svjetskog rata. Naglasio je kako će Ministarstvo obrane RH i dalje pružati veliku podršku obilježavanju obljetnice poginulim britanskim vojnicima.

Britanski veterani zaustavili su se i kod Pliskog polja, gdje se tijekom rata nalazio aerodrom, kojima je dopremana hrana, vojska i oružje. Uzletište koje su na Visu napravili Britanci moguće je vidjeti još i danas.

 



Vijesti