Državni tajnik Šimunović na sastanku Skupine visokih dužnosnika

Državni tajnik Ministarstva obrane RH Pjer Šimunović sa suradnicima sudjelovao je u srijedu, 30. lipnja 2010. na sastanku Skupine visokih dužnosnika (SOG-Senior Officials Group), koji je održan u Sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Na sastanku su utvrđeni političko-vojni kriteriji za izradu konačnog prijedloga nove zapovjedne strukture NATO saveza. Također, raspravljalo se i o prijedlozima  zapovjedne strukture Saveza koje je izradilo Vojno vijeće.
Na sastanku ministara obrane NATO saveza početkom lipnja ove godine ministri obrane zatražili su od Sjevernoatlantskog vijeća u stalnom zasjedanju da skupina visokih dužnosnika, političkih direktora članica u suradnji s vojnim predstavnicima izradi prijedlog nove zapovjedne strukture Saveza. Predloženo je da se u novoj zapovjednoj strukturi smanji brojno stanje i da se temelji na objektivnim potrebama NATO-a.
Skupina visokih dužnosnika održat će sastanke tijekom srpnja, kolovoza i rujna ove godine, a konačan prijedlog nove zapovjedne strukture bit će predstavljen Sjevernoatlantskom vijeću u stalnom zasjedanju krajem rujna. Novu zapovjednu strukturu NATO-a, kako se očekuje, ministri obrane zemalja članica NATO-a  trebali bi potvrditi na sljedećem sastanku Sjevernoatlantskog vijeća koji će se održati 14. listopada 2010. godine.



Vijesti