Državni tajnik Gordan Čačić na sastanku ministara SEDM-a u Ohridu

Sastanak ministara SEDM-a (regionalne inicijative zemalja jugoistočne Europe za suradnju na području obrane) održan je danas, 8. listopada 2008. godine u Ohridu u Republici Makedoniji, a sastanku je nazočio državni tajnik Ministarstva obrane RH Gordan Čačić.

U svom obraćanju na tom skupu državni tajnik Čačić je istaknuo: "Prepoznajući ovaj forum kao važan i uspješan okvir regionalne suradnje, želio bih izraziti našu posvećenost i snažno odlučnost da nastavimo dijeliti odgovornost za budućnost jugoistočne Europe. Uvjeren sam da su diskusije i razmjena gledišta tijekom ovog susreta potvrdile potrebu za očuvanjem i nadogradnjom postignute razine regionalne suradnje. Republika Hrvatska aktivno doprinosi osnaživanju i unapređenju SEDM procesa otkada je postala njegovim članom 2000., prepoznajući ga kao uspješan okvir za razvoj dobrosusjedskih odnosa te sigurnosti i stabilnosti u jugoistočnoj Europi. Dajući potporu i doprinoseći svakom pojedinom projektu SEDM procesa, želio bih istaknuti vrlo pozitivnu ocjenu i dosad postignute rezultate, posebice u sklopu projekata Simulacijske mreže jugoistočne Europe (SEESIM), Vojne potpore u obrani od širenja oružja za masovno uništenje, granične sigurnosti, borbe protiv terorizma (CBSC) i nedavno usvojenog projekta Suradnje u vojnoj izobrazbi u jugoistočnoj Europi (SEMEC)."

Cilj ovogodišnjeg sastanka je unapređenje mira, stabilnosti i sigurnosti u jugoistočnoj Europi i njezinoj integraciji u euroatlantske strukture, pojačanje operativne spremnosti kao i poboljšanje regionalne suradnje.

Na sastanku su sudjelovali ministri obrane (odnosno zamjenici i državni tajnici) iz 12 država članica SEDM-a ((Albanija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Italija, Makedonija, Rumunjska, Slovenija, Turska, Ukrajina, SAD), kao i država u statusu promatrača (Crna Gora, Gruzija, Moldova i Srbija).


Vijesti