Dodatni angažman zračnih snaga na požarištima

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/08/helikopter_09082018_v.jpg
Foto: HRZ / M. karačić

Na požarište na području vrha Matijašica iznad mjesta Tribanj- Kruščica upućen Canadair, a na požarište Otrić upućen i helikopter Mi-8

Uz požar kod mjesta Otrić gdje su angažirana tri Canadaira CL-415, u četvrtak, 9. kolovoza 2018. oko 16 sati još je jedan Canadair upućen na požarište na području vrha Matijašica iznad mjesta Tribanj- Kruščica, također u Zadarskoj županiji.

Na ovom požarištu i jutros je u gašenju požara sudjelovao jedan Canadair.

Na požarištu Otrić, u isto vrijeme upućen je i helikopter Mi-8 MTV koji će dopremiti spremnike vode (tzv. „kruške“) sa lokacije Mala Popina do samog požarišta.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 120 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 3 000 tona vode, a helikopterima Mi-8 MTV do požarišta je prevezeno 19 vatrogasca.

Letačke posade vrlo brzo su stavile požare pod nadzor gasitelja na terenu.

Zapovjednik Protupožarne eskadrile bojnik Tomislav Vacenovski o požaru kod Otrića kazao je kako se radi o požaru na nadmorskoj visini blizu 800 metara, te da je teren dosta nepristupačan. „Vodu smo uzimali na Karinskom moru što uzima dosta vremena za svaki krug gašenja, a zbog većeg učinka koristili smo i pjenilo. Djelujemo koordinirano sa vatrogascima na terenu, a u dopremi vode do požarišta potporu je pružala i letačka posada helikoptera Mi-8 MTV“, iznio je bojnik Vacenovski.

Vijesti