Devetnaesti susreti za Rudija u Donjoj Stubici

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/mihalic_0070_v.jpg
Foto: OSRH/ i Mihalić

Tradicionalna manifestacija “XIX Susreti za Rudija” u sjećanje na poginulog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), stožernog brigadira Rudolfa Perešina, održana je u Gornjoj Stubici 7. i 8. svibnja 2016., pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, gradonačelnika Grada Zagreba i Gradske skupštine Grada Zagreba.

Tom prigodom, vijence i svijeće na spomen obilježje položila su mnogobrojna izaslanstva, uz nazočnost pripadnika Počasno-zaštitne bojne.

Izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, general-pukovnik u mirovini Josip Ćuletić, naglasio je kako je potrebno vratiti se u '91. godinu kako bi u potpunosti shvatili veličinu i značaj Rudijevih pothvata. Tri događaja utjecala su na spoznaju što se te godine uistinu događalo u Republici Hrvatskoj, napadi na Vukovar, Dubrovnik i Rudijev prelet MiG-om u Austriju. Nakon Rudijevog preleta i izjave da ne želi pucati na svoj narod mijenja se javno mnijenje u korist Hrvatske. Za spoznaju istine o Domovinskom ratu Rudi je napravio više od mnogih diplomatskih poteza“ istaknuo je Ćuletić. Također je naglasio kako je svojim sudjelovanjem u operaciji „Bljesak“ Rudolf Perešin pokazao kako se voli i brani svoja Domovina.

Izaslanik ministra obrane RH, pomoćnik Zdravko Jakop, podsjetio je na riječi Rudolfa Perešina:„Ja sam Hrvat i neću i ne mogu pucati na Hrvate!“ Istaknuo je kako upravo svojim djelima veliki ljudi postaju uzori, junaci. "Svojim nesebičnim životom Rudolf Perešin nas je učio kako svatko od nas, u teškim i neizvjesnim vremenima borbe za opstojnost i slobodu Hrvatske, treba dati svoj doprinos, treba se odazvati pozivu Domovine“, naglasio je Jakop,  dodavši kako danas, 20 godina od posljednje Rudijeve zadaće, možemo biti sretni kada vidimo kako i dalje živi sjećanje na velikog čovjeka.

Također, u svom obraćanju izaslanik načelnika Glavnog stožera OS RH, zapovjednik HRZ i PZO-a, brigadni general Miroslav Kovač podsjetio je na hrabrost i požrtvovnost Rudolfa Perešina istaknuvši: “Svi mi koji smo imali privilegiju poznavati Rudija svjesni smo vrijednosti njegovih vojnih pothvata, i preleta MiG-om u Klagenfurt i provođenja zadaća tijekom najtežih dana Domovinskog rata. Činio je to bez kalkulacija, profesionalno i srčano, imajući na umu dobrobit svoje obitelji, svojih kolega i Domovine kojoj pripada. Stoga ovom prigodom posebno zahvaljujem svima koji nastoje da sjećanje na život i postignuća Rudolfa Perešina nikada ne izblijedi” zaključio je general Kovač.

U sklopu ovogodišnje manifestacije, koja se održava devetnaestu godinu za redom, služena je Sveta misa u Župnoj crkvi Svetog Jurja u Gornjoj Stubici, održan je malonogometni turnir i memorijalna utrka Rudolfa Perešina. U sportskim natjecanjima sudjelovale su i dvije malonogometne ekipe te četiri trkača HRZ i PZO-a, pri čemu je malonogometna ekipa HRZ i PZO-a osvojila treće mjesto.

U poslijepodnevnim satima održan je letački program u kojem su sudjelovali i zrakoplovi HRZ i PZO-a: Akrobatska grupa Krila Oluje, školski avion ZLIN 242, borbeni avion MiG-21 i višenamjenski helikopter Mi-171Sh iz kojeg su iskočila četiri padobranca Zapovjedništva specijalnih snaga. Atraktivnosti programa pridonijelo je i sudjelovanje mađarskog aviona JAS-39 Gripen te slovenskog Pilatusa PC-9.

U sklopu ove manifestacije u organizaciji Zagrebačkog zrakoplovnog saveza održana je i Mala škola zrakoplovstva za učenike osnovnih škola, u kojoj su se mogli upoznati i s pozivom vojnog pilota te isprobati letenje na kompjutorskom simulatoru letenja.

    Devetnaesti susreti za Rudija u Donjoj Stubici

    Foto: OSRH/ I. Mihalić i Z. Vrdoljak

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odrzani-susreti-za-rudija/mihalic_0052.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odrzani-susreti-za-rudija/mihalic_0058.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odrzani-susreti-za-rudija/mihalic_0070.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odrzani-susreti-za-rudija/mihalic_0078.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odrzani-susreti-za-rudija/mihalic_0082.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odrzani-susreti-za-rudija/mihalic_7767.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odrzani-susreti-za-rudija/mihalic_7834.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odrzani-susreti-za-rudija/mihalic_7924.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odrzani-susreti-za-rudija/mihalic_7960.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odrzani-susreti-za-rudija/mihalic_7988.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odrzani-susreti-za-rudija/mihalic_8081.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odrzani-susreti-za-rudija/vrdoljak_0003.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odrzani-susreti-za-rudija/vrdoljak_0005.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odrzani-susreti-za-rudija/vrdoljak_0012.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odrzani-susreti-za-rudija/vrdoljak_0028.jpg


Vijesti