Deseta godišnjica smrti admirala Letice

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/letica_04112011_v.jpg

Deseta godišnjica smrti prvog zapovjednika Hrvatske ratne mornarice admirala flote Svete Letice – Barbe obilježena je 4. studenoga 2011. godine polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na obiteljskoj grobnici na Gradskom groblju Lovrinac u Splitu.

Uz obitelj pokojnog admirala Letice, prvom zapovjedniku HRM-a počast je odalo izaslanstvo Hrvatske ratne mornarice na čelu s načelnikom stožera kapetanom bojnog broda Predragom Stipanovićem i predstavnicima braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata. U prigodnom obraćanju kapetan bojnog broda Stipanović istaknuo je da pripadnici HRM-a nikada neće zaboraviti izniman doprinos admirala Letice ustrojavanju Hrvatske ratne mornarice.

Admiral flote Sveto Letica - Barba rođen je 4. travnja 1926. godine u Podgori, a preminuo je 6. studenoga 2001. godine u 75. godini života. Admiral Letica bio je prvi i jedini ratni zapovjednik Hrvatske ratne mornarice. Od 12. rujna 1991. do svog umirovljenja 1. lipnja 1996. godine zapovijedao je Hrvatskom ratnom mornaricom. Na početku Domovinskog rata uspješno je ujedinio i organizirao sve dragovoljne postrojbe na obali i otocima te ih je ustrojio unutar Hrvatske ratne mornarice. Tako je Hrvatska ratna mornarica postala jedna od grana Hrvatske vojske odnosno Oružanih snaga Republike Hrvatske i sudjelovala je u svim operacijama koje su se vodile na moru, obali i otocima. Najvažnije aktivnosti u kojima je sudjelovala je deblokada pomorskog prometa prema otocima, opskrba opkoljenog Dubrovnika, oslobođenje hrvatskog juga, kao i vojno-redarstvene operacije Maslenica, Ljeto i Oluja.
U ožujku 1996. godine promaknut je u čin stožernoga admirala, a odlikovan je najvišim vojnim odličjima: Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom hrvatskog pletera, Redom bana Josipa Jelačića i Redom hrvatskog trolista.



Vijesti