Demanti

U "Slobodnoj Dalmaciji" u broju od 17. ožujka 2008. objavljen je tekst na stranici br. 4 pod naslovom: "Vojna baza NATO-a ipak kod Pelješca", a isti je naslov objavljen i na naslovnici navedenog dnevnog lista. U svrhu istinitog i objektivnog informiranja javnosti ističemo slijedeće:

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske kategorički odbacuje navedenu tvrdnju iz naslova tog članka te ističe kako nikakve vojne baze NATO-a neće biti niti na Dalmatinskoj obali, niti bilo gdje drugdje u Hrvatskoj.

Što se tiče potreba Oružanih snaga Republike Hrvatske u Dugoročnom planu razvoja definirana je potreba pomorske luke "Jug". Njezina osnovna svrha bit će luka za potrebe Obalne straže te objekt za smještaj satnije mornaričkog pješaštva uz mogućnost prihvata dodatnih snaga angažiranih na protupožarnim aktivnostima.

Evidentno je da navedene aktivnosti na jugu Hrvatske HRM, odnosno Oružane snage RH nisu u mogućnosti adekvatno pokrivati iz npr. Pule ili Splita, stoga se luka "Jug" nameće kao prihvatljivo rješenje. Ovim putem bismo željeli istaknuti kako će MORH navedenu aktivnost realizirati u suradnji i kroz dogovor sa lokalnim vlastima ali i suglasnost građana. Ukoliko uzmemo u obzir niz civilnih zadaća navedene luke, uvjereni smo kako će i lokalne vlasti i građani prepoznati njezinu važnost. Početak ulaganja definiran je DPR-om za 2011. godinu, stoga je još ostalo dovoljno vremena za iznalaženje rješenja koje će zadovoljiti sve zainteresirane strane.



Priopćenja