Čestitka ministra obrane povodom 12. obljetnice članstva RH u NATO-u

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2021/03/nato-zastava-1024x683.jpg
12. obljetnica članstva RH u NATO-u | Foto: MORH / J. Kopi

U ovih 12 godina otkako je punopravna članica NATO saveza, Republika Hrvatska pokazala se kao vjerodostojan i pouzdan saveznik i partner, istaknuo je ministar Banožić

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić uputio je u četvrtak, 1. travnja 2021. godine čestitku povodom 12. obljetnice članstva Republike Hrvatske u NATO savezu.

Čestitka ministra Banožića:

U ovih 12 godina otkako je punopravna članica NATO saveza, Republika Hrvatska pokazala se kao vjerodostojan i pouzdan saveznik i partner. Osim što aktivno i ravnopravno sudjelujemo u donošenju odluka na razini saveza, hrvatski vojnici zajedno s ostalim članicama NATO saveza doprinose očuvanju i izgradnji mira diljem svijeta.

Zato se u ovoj prigodi želim posebno zahvaliti svim pripadnicama i pripadnicima Hrvatske vojske koji u ovom trenutku izvršavaju svoje zadaće u sklopu NATO aktivnosti, operacija potpore miru i misija diljem svijeta. Ulaskom u NATO savez ispunili smo jedan od dva najvažnija vanjskopolitička cilja. Hrvatska vojska postala je dijelom najjačeg vojno-političkog saveza u povijesti čovječanstva.

Tako sigurnost i stabilnost Republike Hrvatske danas, osim Hrvatske vojska, jamče i oružane snage prijateljskih zemalja iz NATO saveza.

Međutim, to što smo članica NATO-a ne daje nam za pravo da zapostavimo vlastite sposobnosti. Ispunjavanjem NATO ciljeva sposobnosti nastavljamo jačati i dalje Hrvatsku vojsku. Put do punopravnog članstva bio je dugotrajan, zahtjevan i težak. Morali smo osloboditi svoju Domovinu u nametnutom ratu i izgraditi Hrvatsku vojsku iz temelja. Najveće zasluge za ovo postignuće svakako pripadaju hrvatskim braniteljima. Stoga, slaveći ovu obljetnicu sjetimo se hrvatskih branitelja koji su podnijeli ogromnu žrtvu za slobodnu Hrvatsku. Svim hrvatskim braniteljima, hrvatskim vojnicima i našim građanima čestitam 12. obljetnicu članstva u NATO savezu.

Objava Čestitka ministra obrane povodom 12. obljetnice članstva RH u NATO-u pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja