Časnica HVU-a održala predavanje u Budimpešti

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/03/cropel_05032019_v.jpg
Foto: CROPEL

Časnica za kemijsku zaštitu iz Centra za obrambene i strateške studije "Janko Bobetko" HVU "Dr. Franjo Tuđman" sudjelovala kao predavač i instruktor na tečaju "Forensic investigation in CBRN contaminated environment/terrorist attack".

Časnica za kemijsku zaštitu satnica Ivana Cetina iz Centra za obrambene i strateške studije „Janko Bobetko“ Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" sudjelovala je kao pozvani predavač i instruktor od 26. veljače do 1. ožujka 2019. u Budimpešti na tečaju "Forensic investigation in CBRN contaminated environment/terrorist attack".

Tečaj je održan u zapovjedništvu agencije CEPOL (The European Union Agency for Law Enforcement Training”) u Budimpešti u suradnji sa ENFSI (European Network of Forensic Science Institutes), a svrha tečaja bila je upoznati polaznike s novim tehnologijama te aktualnim kemijsko, biološko, radiološko i nuklearnim (KBRN) projektima unutar Europske unije..

Tečaju su nazočila 24 polaznika iz 22 zemlje Europske unije, među kojima i djelatnici Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije te Centra za forenzična istraživanja, ispitivanja i vještačenja "Ivan Vučetić".

Polaznici tečaja upoznali su se s provedbom procjene rizika, pristupom prilikom provedbe forenzičke istrage u uvjetima moguće ili potvrđene KBRN kontaminacije (korištenje zaštitne opreme i sredstava detekcije, postavljanje prioriteta, sprječavanje prijenosa kontaminacije, provedba dekontaminacije), provedbom uzorkovanja, pakiranja, transporta, skladištenja i analize KBRN kontaminiranih uzoraka.

Sudjelovanjem na ovom tečaju HVU, odnosno Oružane snage RH-a su nakon vrlo uspješne dugogodišnje suradnje s Protueksplozijskom službom Ministarstva unutarnjih poslova RH-a, uspostavile i međunarodnu suradnju na području KBRN obrane po pitanju obuke policijskih službenika.

    Časnica HVU-a održala predavanje u Budimpešti

    Foto: CEPOL

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/casnica-hvu-a-odrzala-predavanje-u-budimpesti/cropel_05032019_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/casnica-hvu-a-odrzala-predavanje-u-budimpesti/cropel_05032019_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/casnica-hvu-a-odrzala-predavanje-u-budimpesti/cropel_05032019_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/casnica-hvu-a-odrzala-predavanje-u-budimpesti/cropel_05032019_4.jpg


Vijesti