Canaidari gasili i u Lici

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/s_radonic2_v.jpg
Foto: HRZ i PZO

Četiri aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) iz 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) sudjelovali su u nedjelju, 12. srpnja 2015. godine, u večernjim satima, u gašenju požara u Otriću kod Gračaca u Ličko-senjskoj županiji.

U nešto više od sat vremena djelovanja, četiri kanadera izbacila su 16 vodenih bombi, odnosno oko 100 tona vode. Jedan od protupožarnih pilota, satnik Stjepan Radonić rekao je kako je zbog približavanja mraka bilo vrlo važno požar staviti pod nadzor, kako se ne bi aktivirao tijekom noći.

"Za ovaj požar bilo je specifično što je krug od uzimanja vode do djelovanja na požarištu trajao oko 20-ak minuta, jer smo vodu uzimali u Karinskom i Novigradskom moru kao najbližim lokacijama", objasnio je satnik Radonić.

Ovo je bio 17. požar od početka ovogodišnje protupožarne sezone i prvi u Ličko-senjskoj županiji, na kojem su djelovale zračne snage baze iz Zemunika.



Vijesti