Brod britanske kraljevske mornarice u posjeti HRM i gradu Splitu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/razarac_23062016_v.jpg
FOTO: M. Siriščević

U okviru bilateralne vojne suradnje Hrvatske ratne mornarice s Ratnom mornaricom Velike Britanije i Sjeverne Irske, u Splitu od 22. do 25. lipnja 2016. boravi brod britanske kraljevske mornarice, razarač HMS Defender T45.

Razarač HMS Defender stavljen je u službu 2013., kao peti od ukupno šest razarača klase Daring britanske ratne mornarice. Tijekom posljednjih devet mjeseci prešao je 47 538 nautičkih milja, posjetivši 19 luka u 11 zemalja. Za to vrijeme sudjelovao je u dvije velike međunarodne pomorske vježbe, zatim u operacijama potpore miru na Bliskom Istoku, te u službi stalne potpore međunarodnoj skupini brodova. Razarač Defender dužine je 152,4 m, širine 21,2 m, gaza 7,4 m. Istisnina broda je 8000 t. Posada broji 248 članova, a matična luka broda je u mornaričkoj bazi Portsmouth. 

Zapovjednik broda, kapetan fregate Stephen Higham istaknuo je kako je kao zapovjednik, izrazito ponosan na kolege s kojima je radio tijekom posljednjih 18 mjeseci. „Svakog mornara, kraljevskog marinca, pilota i vojnika koji služi na Defenderu odlikuje hrabrost, samouvjerenost i izvrsnost, te uvjerenost da ono što činimo jest za opću dobrobit i da smo izravno doprinijeli nacionalnoj sigurnosti Ujedinjenog Kraljevstva" rekao je kapetan fregate Stephen Higham.

Razarači klase Daring okosnica su flote Britanske kraljevske mornarice. Sposobni su obavljati širok spektar zadaća, od borbe protiv piratstva i suzbijanja krijumčarenja, obrane od katastrofa i pružanja humanitarne pomoći nakon prirodnih katastrofa, do spremnosti  za sudjelovanje u ratnim operacijama visokog inteziteta. 

 



Vijesti