Brigadir Željko Ljubas novi zapovjednik ZOD-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/02/zeljko_ljubas_novi_zapovjednik_zod_010219_c.jpg
Foto: OSRH | ZOD F.K.F. / S. Proučil
U Zapovjedništvu za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan" Hrvatske kopnene vojske u Osijeku, u četvrtak, 31. siječnja 2019. održana je svečana primopredaja dužnosti zapovjednika Zapovjedništva za obuku i doktrinu. Dužnost zapovjednika ZOD-a preuzeo je brigadir Željko Ljubas, a razriješen je brigadni general Željko Šikić.

Središnji dio svečanog obreda primopredaje bio je trenutak kada je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković predao stijeg ZOD-a novom zapovjedniku brigadiru Željku Ljubasu. Svečanosti su nazočili pripadnici stožera i postrojbi Hrvatske kopnene vojske i Zapovjedništva za obuku i doktrinu. 

Dosadašnji zapovjednik ZOD-a brigadni general Željko Šikić proveo je na toj dužnosti dvije i pol godine, a brigadir Ljubas u istom je Zapovjedništvu bio na dužnosti njegovog zamjenika. 

Novi zapovjednik ZOD-a brigadir Ljubas sudionik je Domovinskog rata, a tijekom vojne karijere obavljao je niz zapovjednih i stožernih dužnosti u postrojbama Hrvatske vojske. Dva puta je sudjelovao u NATO-misiji u Afganistanu. Višestruko je odlikovan, pohvaljivan i nagrađivan za svoj rad i doprinos izgradnji i razvoju Hrvatske vojske.

Foto: OSRH | ZOD F.K.F. / S. Proučil

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković izrazio je zadovoljstvo izborom brigadira Ljubasa za novog zapovjednika ZOD-a, zbog "njegove uzorne karijere, stručnosti i znanja koje će uložiti u dalje unapređenje svih razina obuke i izrade doktrinarnih publikacija nužnih za kvalitetnu obuku pojedinaca i postrojbi, od dragovoljnog vojnog osposobljavanja, obuke profesionalnih i pričuvnih postrojbi do obuke za mirovne misije u inozemstvu". 

U svom obraćanju brigadir Ljubas je zahvalio svim pripadnicima ZOD-a na svemu što su dosad učinili za dobrobit i razvoj ove važne sastavnice Hrvatske kopnene vojske i njezinih pripadnika te je, osvrnuvši se na aktivnosti i zadaće koje ga očekuju u narednom razdoblju, pozvao sve najbliže suradnike i djelatnike da nastave odgovorno i savjesno raditi na provedbi zadaća i realizaciji projekata važnih za unapređivanje obuke postrojbi Hrvatske kopnene vojske.

Vijesti