Božinović na panelu o sigurnosnim izazovima na Mediteranu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/panel_samit_du_09072011_v.jpg

Izmijenjena sigurnosna situacija na jugu Mediterana, nastojanja da se područje demokracije i političkih sloboda proširi na zemlje sjeverne Afrike i Bliskog Istoka, te nove sigurnosne implikacije i angažman i uloga NATO-a i EU-a u ovom području i uloga Unije Mediterana, bile su teme panela "Sigurnosni izazovi na promijenjenom Mediteranu", koji se održao danas, u subotu, 9. srpnja, u sklopu drugog dana održavanja "Croatia summita 2011" u Dubrovniku, a kojeg je vodio  ministar obrane RH Davor Božinović.

U svom uvodnom obraćanju ministar Božinović osvrnuo se na događanja u zemljama Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka, te sigurnosnim izazovima koji proizlaze iz njih. Ministar je tom prigodom istaknuo kako događanja u arapskom svijetu, odnosno masovni pokreti u tim zemljama su prilika za demokratizaciju tog dijela svijeta, ali izazov za sigurnost. "Suočeni smo sa sigurnosnim izazovima", istaknuo je ministar Božinović referirajući se na događanja u arapskome svijetu, pri čemu je istaknuo „kako se ne smiju podcijeniti različite marginalne skupine koje bi mogle profitirati od promjena na jugu Sredozemlja". "Terorističke bi skupine mogle iskoristiti složenu situaciju", poput one u Jemenu. I Hrvatska bi mogla biti ugrožena zbog svoje dugačke morske granice, dodao je. Europa može pomoći u demokratskoj transformaciji sjevera Afrike, ali uz razumijevanje kulture i politike regije", naglasio je Božinović. "Izmijenjena situacija u Mediteranu također pruža mogućnosti da se pomogne narodima Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka koji bi također trebali dobiti šansu da razviju svoje društvo kao i zemlje u drugim regijama, u ranijim valovima demokratizacije. Njihova dobit može biti i naša korist tako što ćemo dobiti stabilno i demokratski uređeno susjedstvo", rekao je Božinović.

Ciparski ministar vanjskih poslova Marcosa Kyprianua istaknuo je kako je nužno  pomoći stanovništvu sjevera Afrike da demokratizacija ne bude uzrok nestabilnosti. "Ne treba dopustiti da proces demokratizacije iskoriste ekstremisti. EU mora narodima sjevera Afrike pomoći da stvore političku i ekonomsku infrastrukturu, a za to su ulaganja važna, za što je financijska pomoć dobra, ali ona ne stvara gospodarstvo već ulaganja", rekao je. "Zaoštravanje odnosa prema Izraelu imalo bi negativan utjecaj na mirovni proces na Bliskome istoku", rekao je. Priliv velikoga vala imigranata u južne zemlje EU-a "može biti razlog destabiliziranja tih zemalja koje su već preopterećene imigrantima, a i ekonomski su ranjive i teško pogođene gospodarskom krizom", istaknuo je ciparski ministar vanjskih poslova.

Stefanie Babst, zamjenica pomoćnika glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju je istaknula kako događanja u arapskome svijetu donose novi poticaj za promjene na sjeveru Afrike.

    Božinović na panelu o sigurnosnim izazovima na Mediteranu

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/boinovi-na-croatia-summitu-2011/panel_samit_du_09072011_7500.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/boinovi-na-croatia-summitu-2011/panel_samit_du_09072011_7502.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/boinovi-na-croatia-summitu-2011/panel_samit_du_09072011_7504.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/boinovi-na-croatia-summitu-2011/panel_samit_du_09072011_7516.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/boinovi-na-croatia-summitu-2011/panel_samit_du_09072011_7522.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/boinovi-na-croatia-summitu-2011/panel_samit_du_09072011_7527.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/boinovi-na-croatia-summitu-2011/panel_samit_du_09072011_7530.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/boinovi-na-croatia-summitu-2011/panel_samit_du_09072011_7538.jpg


Priopćenja