Ministar Božinović sa američkim senatorom Begichem

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/du_08072011_v.jpg

Ministar obrane Davor Božinović sastao se danas, u petak, 8. srpnja 2011., a u povodu održavanja Croatia summita 2011. u Dubrovniku, sa američkim senatorom hrvatskog podrijetla Markom Begichem iz Savezne Države Aljakse.


Tijekom susreta istaknuta je dosadašnja uspješna bilateralna suradnja dviju zemalja, te je također bilo riječi i o dugogodišnjoj uspješnoj suradnji oružanih snaga dviju zemalja. Ministar Božinović zahvalio se senatoru Begichu na pruženoj potpori Republici Hrvatskoj na njezinom putu u euroatlanske integracije, njegovom angažmanu u jačanju bilateralanih odnosa između RH i SAD-a, kao i na pomoći Vlade SAD kroz različite programe donacije Oružanim snagama RH. Također, Božinović je naglasio i vrlo uspješnu suradnju sa Nacionalnom gardom Minnesote, čiji pripadnici zajedno s pripadnicima OSRH sudjeluju u misiji ISAF u Afganistanu, te je istaknuo kako se ovih dana obilježava 15 godina od uspostave te suradnje.

Senator Begich je tijekom susreta istaknuto kako SAD daju veliku važnost u odnosima s Hrvatskom, koju vide kao saveznika i prirodnog regionalnog vođu, te da su bilateralni odnosi vrlo bogati i raznovrsni. Također je naglasio kako Hrvatska iako mlada članica u euroatlanskim integracijama može poslužiti kao dobar primjer u regiji, kao zemlja koja je u relativno kratkom vremenu postigla značajne rezultate.

Senator Mark Begich prvi je senator hrvatskog podrijetla u američkom Senatu. Njegov trogodišnji mandat u Senatu prvenstveno je fokusiran na jačanje ekonomske politike Aljaske. Između ostalog član je i Odbora za oružane snage Senata. Ovo je njegov prvi posjet Republici Hrvatskoj.





Priopćenja