Božinović i Galko otvorili konferenciju "GLOBSEC"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/globsec_2011_03022011_v.jpg

Preispitivanje i izmjene strateških dokumenata sa područja obrane i sigurnosti, rezanje nepotrebnih troškova na području obrane te suradnja sa partnerima na pojedinim projektima unutar NATO-a te u regiji, neke su od mogućnosti kako države mogu pronaći ravnotežu između obrambenih sposobnosti i troškova tog sektora. Rekao je to ministar obrane Republike Hrvatske Davor Božinović na otvorenju konferencije GLOBSEC 2011 koja je danas, u četvrtak 3. ožujka 2011.  započela u Bratislavi.


"Izrada novog strateškog pregleda obrane je pred Republikom Hrvatskom, također radimo na daljnjem ispitivanju mogućnosti ostvarivanja ušteda, a ulazak u NATO i skorašnji u EU otvorio nam je mogućnosti za suradnjom sa drugim zemljama na pojedinim projektima iz obrambenog sektora", rekao je ministar Božinović. Kao dobar primjer tomu Božinović je spomenuo inicijativu za srednjoeuropskim rješenjima za sakupljanje i dijeljenje obrambenih sposobnosti čije su mogućnosti nedavno započele ispitivati Austrija, Hrvatska, Češka, Mađarska, Slovačka i Slovenija.

Gospodarska kriza u svijetu, a tako i u Hrvatskoj imala je značajne utjecaje na nacionalne proračune općenito, ali i na obrambene proračune, no unatoč tomu Hrvatska je, kao nova članica NATO-a, uspješno odgovorila na sve zadaće, istaknuo je ministar Božinović. Nastavak provođenja reformi Oružanih snaga RH i obrambenog sustava nije upitan, a sudjelovanje Republike Hrvatske u misiji ISAF  posebno je zapaženo od međunarodne zajednice. Pritom je ministar Božinović izdvojio napore koje pripadnici OSRH u Afganistanu ostvaruju posebice na obuci i mentoriranju afganistanskih snaga sigurnosti. Ministar Božinović podsjetio je i na osnivanje škole Vojne policije u Afganistanu pod hrvatskim vodstvom, a u navedenu aktivnost uključile su se zemlje iz regije – Slovenija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Crna Gora.

GLOBSEC konferencija predstavlja vodeći forum za najvažnija politička i sigurnosna pitanja u srednjoj Europi, a održava se svake godine od 2005. Konferencija je okupila dužnosnike i stručnjake iz područja sigurnosti iz cijelog svijeta, a glavne teme vezane su uz sadašnje i buduće globalne izazove. Ovogodišnje teme su:"Transatlantski odnosi u 21. stoljeću – uloga središnje Europe", "Europska unija – danas i sutra", "Novi izazovi za NATO", "NATO i EU", "NATO i transatlantski odnosi poslije Lisabonske konferencije".

Nakon održanih izlaganja na otvorenju konferencije ministri obrana Hrvatske i Slovačke Davor Božinović i Lubomir Galko održali su bilateralni sastanak. Dogovorena je intenzivnija suradnja dviju ministarstva, posebice vezano uz izradu strateških dokumenata iz područja obrane, ali i ispitivanje mogućnosti suradnje Oružanih snaga dviju zemalja posebice na područjima centara izvrsnosti u dvije zemlje.   

Uz ministra Božinovića, u izaslanstvu Ministarstva obrane na konferenciji sudjeluje i zamjenik načelnika GS OSRH za planove i resurse, general pukovnik Slavko Barić.

    Božinović i Galko otvorili konferenciju "GLOBSEC"

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/boinovi-i-galko-otvorili-konferenciju-globsec/globsec_2011_01_03032011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/boinovi-i-galko-otvorili-konferenciju-globsec/globsec_2011_02_03032011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/boinovi-i-galko-otvorili-konferenciju-globsec/globsec_2011_03_03032011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/boinovi-i-galko-otvorili-konferenciju-globsec/globsec_2011_04_03032011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/boinovi-i-galko-otvorili-konferenciju-globsec/globsec_2011_05_03032011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/boinovi-i-galko-otvorili-konferenciju-globsec/globsec_2011_06_03032011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/boinovi-i-galko-otvorili-konferenciju-globsec/globsec_2011_07_03032011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/boinovi-i-galko-otvorili-konferenciju-globsec/globsec_2011_08_03032011.jpg


Priopćenja