Posjet zapovjednika Nordijske Borbene skupine MORH-u

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/simunovic_2_20110302_v.jpg

Državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović, primio je u srijedu, 2. ožujka 2011. godine, u službeni posjet zapovjednika Nordijske Borbene skupine, brigadnog generala OS Kraljevine Švedske Stefana Anderssona. General Anderson boravi u Republici Hrvatskoj u okviru nadzora stanja i spremnosti snaga koje doprinose navedenoj Borbenoj skupini, a u kojoj Hrvatska sudjeluje s dva helikoptera i 20 pripadnika OS RH.


Tijekom sastanka general Andersson je izrazio zadovoljstvo hrvatskim doprinosom, istaknuvši kako angažmanom u Nordijskoj Borbenoj skupini Hrvatska osigurava kritične helikopterske sposobnosti. Također, istaknuta je i profesionalnost i predanost hrvatskih pripadnika koji su angažirani u okviru Nordijske Borbene skupine. Među ostalim, napomenuto je da će Kraljevina Švedska i dalje pratiti njihov napredak i održavanje sposobnosti, te davati punu potporu kako bi njihova obučenost i osposobljenost bila na razini očekivanih sposobnosti za izvršenje namjenskih zadaća.
Državni tajnik Šimunović je naglasio da je angažiranje hrvatskih pripadnika u EU Borbenim skupinama prioritetan doprinos koji RH daje Zajedničkoj sigurnosnoj obrambenoj politici EU, posebice u svjetlu očekivanja da će RH vrlo skoro postati punopravna članica EU. Hrvatska će u tom kontekstu s posebnim interesom nastaviti sa konkretnim doprinosom Zajedničkoj europskoj sigurnosti i razvoju i osiguravanju potrebnih sposobnosti i snaga.
Pored angažmana u okviru Borbenih skupina, tijekom sastanka sudionici su raspravljali i o budućem razvoju i očekivanjima od Zajedničke sigurnosne i vanjske politike EU te njezinom utjecaju na nacionale obrambene sustave.    
Nordijska borbena skupina je trenutno, u okviru koncepta Borbenih skupina Europske Unije i održavanja snaga visoke spremnosti za moguće krizne situacije, od 1. siječnja do 30. lipnja 2011. godine u stanju pripravnosti. Sastoji se od oko 2200 pripadnika iz sastava oružanih snaga 6 država: Švedske, Finske, Norveške, Estonije, Irske i Hrvatske. Ovo je prvi puta da RH, kao buduća članica EU, sudjeluje u jednoj od Borbenih skupina EU.

    Posjet zapovjednika Nordijske Borbene skupine MORH-u

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-zapovjednika-nordijske-borbene-skupine-morh-u/simunovic_1_20110302.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-zapovjednika-nordijske-borbene-skupine-morh-u/simunovic_2_20110302.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-zapovjednika-nordijske-borbene-skupine-morh-u/simunovic_3_20110302.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-zapovjednika-nordijske-borbene-skupine-morh-u/simunovic_4_20110302.jpg


Priopćenja