Bilateralni razgovori predstavnika MORH i NATO tima

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/nato_logo-n.jpg

Na Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski" 19. i 20. studenoga 2013. održani su bilateralni razgovori predstavnika Ministarstva obrane RH s predstavnicima NATO tima, tijekom kojih su razmatrana pitanja vezana uz NATO pregled obrambenih  sposobnosti 2013/2014 (NATO Defence Capability Review), jednog od koraka u okviru NATO procesa obrambenog planiranja.

Hrvatski tim predvodio je pomoćnik ministra obrane Zoran Drča, a u razgovorima je sudjelovalo više od 50 predstavnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva unutarnjih poslova te Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.

NATO tim predvodio je Frank Boland iz Odjela za obrambenu politiku i planiranje  (Director of Planning, Defence Policy and Planning Division).

U okviru šest stručnih skupina razmatrana su pitanja vezana uz obrambenu politiku i financije, sposobnosti kopnenih, pomorskih, zrakoplovnih i potpornih snaga te snaga za specijalne operacije.

Cilj procesa obrambenog planiranja NATO-a je pružiti okvir unutar kojeg će se uskladiti nacionalne i savezničke obrambene aktivnosti, kako bi se dogovoreni ciljevi ispunili na najučinkovitiji način.



Vijesti