Bilateralne obrambene konzultacije sa Slovenijom

Pomoćnik ministra za obrambenu politiku Ministarstva obrane RH Zoran Drča i generalni direktor Direktorata za obrambenu politiku Ministarstva obrane Republike Slovenije Primož Šavc održali su u utorak, 7. listopada 2014. u Ljubljani, Republika Slovenija bilateralne obrambene konzultacije.

Tijekom sastanka razgovaralo se o  predstojećem perspektivama regionalne suradnje u okviru Jugoistočne Europe i Srednje Europe. U tom kontekstu poseban naglasak je stavljen na predstojeći Sveobuhvatni regionalni sastanak   (Comprehensive Regional Ministerial) koji se ove godine održava u Crnoj Gori. Obje strane usuglasile su se o potrebi daljnje racionalizacije regionalnih obrambenih inicijativa te poticanju njihove sadržajnosti i projektne orijentiranosti. Također razgovaralo se i o daljnjim planovima za implementaciju zaključaka NATO Summita u Walesu te aktualnim pitanjima vezanim uz regionalnu sigurnost.

Sugovornici su razmijenili informacije o trenutnom i budućem angažmanu u doprinosu međunarodnoj sigurnosti, poglavito sudjelovanjem u mirovnim misijama i operacijama.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo uzlaznim trendom bilateralne obrambene suradnje, te su usuglašeni prioriteti i naglasci suradnje u 2015. i nadalje.



Vijesti