Bilateralne konzultacije o implementaciji ciljeva sposobnosti

U Ministarstvu obrane 22. i 23. rujna 2015. godine održane su bilateralne konzultacije izaslanstava MORH-a i OS RH te NATO tima vezano za implementaciju ciljeva sposobnosti u okviru NATO procesa obrambenog planiranja i izrade sveukupne procjene savezničkih sposobnosti.

NATO proces obrambenog planiranja odvija se u četverogodišnjim ciklusima, s ciljem osiguravanja okvira unutar kojeg se usklađuju aktivnosti nacionalnih obrambenih planiranja i obrambenog planiranja Saveza kako bi se na najučinkovitiji način zadovoljila dogovorena razina ambicije Saveza koja proizlazi iz Strateškog koncepta.

U 2009. godini čelnici NATO-a prihvatili su novi model NATO procesa obrambenog planiranja (NDPP – NATO Defence Planning Process), koji predviđa 5 koraka – uspostavu političkih smjernica, definiranje minimalno potrebnih sposobnosti, određivanje zahtjeva i raspodjela ciljeva nacijama, pomoć u implementaciji novih ciljeva sposobnosti te pregled rezultata.

Bilateralne konzultacije provode se u cilju stjecanja uvida i izrade savezničke redovite dvogodišnje procjene hrvatskog obrambenog sustava, nacionalnih obrambenih planova i razvoja obrambenih sposobnosti i snaga koje RH razvija kao punopravna članica Saveza, a koji su u potpori dostizanja razine ambicije Saveza.

Prvog dana u uvodnom dijelu hrvatski predstavnici predstavili su stanje i planove iz područja obrambene politike, financija, sudjelovanja OS RH u međunarodnim operacijama potpore miru, te planova modernizacije i  opremanja. Nakon toga konzultacije su se nastavile u okviru šest radnih skupina: obrambena politika, ljudski resursi, financije i stabilizacija i rekonstrukcija; kopnene sposobnosti; specijalne snage; pomorske sposobnosti; zračne sposobnosti; te potporne i zajedničke sposobnosti. Radne skupine detaljno su analizirale nacrt izvješća NATO tima o implementaciji ciljeva Republike Hrvatske, te usuglašavale tekst izvješća. Drugog dana na sastanku više razine hrvatski predstavnici dali su pregled učinjenog u poslijednje dvije godine glede transformacijskih i reformskih procesa u MORH-u i OS RH, s posebnim naglaskom na zakonodavnu i pravnu regulativu te na stabilizaciju obrambenog proračuna. Također je posebno naglašena uloga Dugoročnog plana razvoja OSRH 2015 – 2024, gdje su detaljno opisani hrvatski prioriteti u izgradnji obrambenih sposobnosti u sljedećem desetogodišnjem razdoblju. Predstavnici NATO tima iznijeli su svoja zapažanja te prijedloge za prioritizaciju u izgradnji sposobnosti, a čelnik NATO tima posebno je istaknuo vrlo dobru pripremljenost hrvatskog tima, te sa zadovoljstvom istaknuo usklađenost i prioritete nacionalnog obrambenog planiranja s prioritetima NATO procesa obrambenog planiranja. 

Predstavnici NATO-a također su se pozitivno očitovali o hrvatskim naporima u implementaciji preuzetih ciljeva sposobnosti, no i naglasili kako posebno u promijenjenim sigurnosnim okolnostima trebaju biti osigurana dostatna financijska sredstva za potrebe obrane.



Vijesti