Amerikanci u Zemuniku obučavali hrvatske bočne strijelce

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/b_strijelci_13092013_v.jpg

U 93. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO u vojarni Zemunik u petak, 13. rujna 2013. završena je obuka obučavatelja bočnih strijelaca na helikopteru MI-171 Sh.

Riječ je o obuci hrvatskih timova obučavatelja koji su vodili američki instruktori  iz Nacionalne garde Minnesote.

Prvi dio obuke proveden je na poligonu Jamadol (Karlovac), a završni dio u bazi Zemunik. Obuka je provedena i na  helikopterskom strelištu Crvena zemlja kod Knina gdje su gađane mete danju i noću uz pomoć NVG uređaja za noćno letenje.

Ovom obukom hrvatski instruktori ubuduće će moći obučavati kako nacionalne, tako i strane pripadnike ratnog zrakoplovstva jer su ovom obukom postali certificirani obučavatelji za bočne strijelce na helikopteru Mi-171 Sh. Voditelji obuke bili su hrvatski pilot bojnik Saša Crnec i pukovnik Gary Jorgensen iz Nacionalne garde Minnesote OS SAD-a.

Pukovnik Jorgensen o provedbi obuke izdvojio je visoki profesionalizam i motiviranost hrvatskih timova. K tome je istaknuo kako je ova vrsta obuke važna za sigurnost helikopterskih posada u njihovim operativnim zadaćama. „Moje impresije o hrvatskim kolegama su izuzetne i rado bih u budućnosti i dalje surađivao u zajedničkim aktivnostima i misijama s hrvatskim posadama“, zaključio je pukovnik Jorgenesen pohvalivši dobru organizaciju i potporu koju je u obuci osigurala 93. zrakoplovna baza u Zemuniku.

Inače, do sada se u bazi Zemunik ova vrsta obuke i gađanja provodila isključivo za češke i mađarske pripadnike u sklopu tečajeva zajedničkih obuka hrvatsko-čeških i mađarskih savjetodavnih zrakoplovnih timova prije upućivanja u mirovnu misiju u Afganistan.



 

    Amerikanci u Zemuniku obučavali hrvatske bočne strijelce

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/obuka-obucavatelja-bocnih-strijelaca/b_strijelci_13092013_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/obuka-obucavatelja-bocnih-strijelaca/b_strijelci_13092013_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/obuka-obucavatelja-bocnih-strijelaca/b_strijelci_13092013_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/obuka-obucavatelja-bocnih-strijelaca/b_strijelci_13092013_4.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/obuka-obucavatelja-bocnih-strijelaca/b_strijelci_13092013_5.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/obuka-obucavatelja-bocnih-strijelaca/b_strijelci_13092013_6.jpg


Vijesti