Čestitke povodom Dana Hrvatske ratne Mornarice

Čestitka ministra obrane

 

Poštovani mornari, dočasnici, časnici, bivši i sadašnji pripadnici Hrvatske ratne mornarice,



Čestitam vam 18. rujna, 22. obljetnicu osnivanja i Dan Hrvatske ratne mornarice.

U najtežim trenutcima Domovinskog rata znali ste, kao čuvari naše pomorske tradicije, učiniti sve da naš Jadran ostane zauvijek hrvatskim.

Za to je trebalo hrabrosti i znanja. Prisjećam se povodom ovoga dana svih onih pripadnika HRM-a, koji su svoje živote nesebično podarili za cjelovitost našeg mora i opstojnost cijele domovine.

Aktivnosti koje obavljate danas u zemlji i inozemstvu, doprinos u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU-a pokazuju da je Republika Hrvatska i njena mornarica pouzdan i cijenjen saveznik.

I dalje ste jamac sigurnosti, čuvar suverenosti Republike Hrvatske, zaštitnik njenih interesa na jadranskom području i plavim granicama.

Vjerujem kako ćete svoje dužnosti i dalje obavljati stručno, savjesno, domoljubno, baš kao što ste to i do sada činili.
 
Želim vam puno uspjeha i neka vam je mirno more.

S poštovanjem,


Ministar obrane,

Ante Kotromanović

 

 

Čestitka načelnika GS OSRH

 

Poštovani mornari, vojnici, dočasnici, časnici, admirali, kadeti, službenici i namještenici – pripadnici Hrvatske ratne mornarice, čestitam vam

22. OBLJETNICU OSNUTKA
I
 DAN  HRVATSKE RATNE MORNARICE !

 
Svake godine dostojanstveno i ponosno obilježavamo godišnjicu osnivanja i organiziranja vrlo značajne grane Oružanih snaga Republike Hrvatske. Proslavljajući Dan Hrvatske ratne mornarice, prisjećamo se i odajemo počast svim poginulim i preminulim mornarima i pomorcima sudionicima Domovinskog rata i generacijama hrvatskih pomoraca koji su štitili i branili naše more i priobalje.

Iza nas su godine kada su Oružane snage i Hrvatska ratna mornarica položile važan test provedbom procesa transformacije Oružanih snaga i uključenja Oružanih snaga u sve strukture i procese NATO-a.

U tom procesu i Hrvatska ratna mornarica je odradila svoj dio zadaća i danas možemo biti ponosni na sudjelovanje pripadnika HRM-a u međunarodnim operacijama potpore miru, osobito pod okriljem NATO-a i Europske unije. Zadovoljni smo i ponosni jer je proteklih nekoliko godina i Obalna straža zauzela svoje mjesto u sigurnosnom sustavu Republike Hrvatske.

Pred Hrvatskom ratnom mornaricom kao tehnički i operativno vrlo zahtjevnom granom Oružanih snaga Republike Hrvatske su novi izazovi i projekti koji donose nove sposobnosti i mogućnosti ostvarivanja zaštite nacionalnih interesa na moru.

Zbog toga očekujem da svi zajedno maksimalno ulažete svoje znanje, vještine i sposobnosti u Hrvatsku ratnu mornaricu, a time i u cijele Oružane snage, kako bi bile spremne za sve zadaće i izazove koje nosi vrijeme pred nama.

Još mnogo uspjeha u radu i osobnom životu želim svima vama koji čuvate naš Jadran, naše otoke i priobalje. Od srca vam čestitam 22. obljetnicu osnutka i 22 godine vrijednog rada.

 
Neka vam je mirno more!


NAČELNIK GS OS RH

general pukovnik
Drago Lovrić



Priopćenja