Akro grupi "Krila Oluje" uručene značke

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/krila_oluje_06082012_v-1.jpg

U vojarni Zemunik, u 93. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO-a, danas, 6. kolovoza 2012. održana je svečanost povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 17. obljetnice VRO "Oluja na kojoj su dosadašnjim i aktivnim članovima akro grupe uručene značke "Krila Oluje".

U pratnji zapovjednika 93. zrakoplovne baze pk Karola Lučana značke je uručio načelnik stožera HRZ i PZO brigadir Miroslav Kovač koji je kazao kako su piloti akro grupe  najprepoznatljiviji promotori grane HRZ i PZO u svijetu.

"Obuka pilota akro grupa jedna je od najzahtjevnijih zadaća koju ratna zrakoplovstva provode, a riječ je o vrhuncu letačkog osposobljavanja gdje se posebno odabrani piloti obučavaju za izvođenje najzahtjevnijih letačkih manevara na ekstremno malim visinama. Stoga se i biraju  piloti koji na najbolji mogući način prezentiraju obučenost, profesionalnost, disciplinu i timski duh", kazao je brigadir Kovač.

Iako su letenje i program koji izvode najprepoznatljivija obilježja akro grupe "Krila Oluje", članovi grupe i na druge vizualne načine prezentiraju vrijednosti hrvatskih pilota i OS RH u cjelini, te su kroz brojne međunarodne nastupe postali snažan promotor RH u svijetu. Uz prepoznatljive crvene letačke kombinezone i kacige obojane u hrvatskim bojama od danas će piloti grupe nositi i dodijeljene im značke "Krila Oluje". Značke i svjedodžbe o završenoj osposobljenosti za letenje u akro grupi dodijeljene su trojici dosadašnjih članova - pukovniku Miroslavu Franjiću, bojnici Diani Doboš i saniku Saši Jokoviću, šestorici aktivnih članova predvođenih voditeljem bojnikom Damirom Barišićem te novosposobljenom članu grupe satniku Josipu Čolaku koji u sastav grupe ulazi u rujnu ove godine.

Akro grupa "Krila Oluje" utemeljena je 5. kolovoza 2005. godine, na desetu obljetnicu VRO "Oluja". Do sada je imala ukupno 82 nastupa i to 50 u Hrvatskoj i 32 u inozemstvu, gdje je nastupala u 12 zemalja (Rumunjska, Slovenija, Mađarska, Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Belgija, Italija, Turska, Poljska, Danska).





    Akro grupi "Krila Oluje" uručene značke

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/akro-grupi-krila-oluje-uruene-znake/krila_06082012_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/akro-grupi-krila-oluje-uruene-znake/krila_06082012_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/akro-grupi-krila-oluje-uruene-znake/krila_06082012_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/akro-grupi-krila-oluje-uruene-znake/krila_06082012_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/akro-grupi-krila-oluje-uruene-znake/krila_06082012_05.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/akro-grupi-krila-oluje-uruene-znake/krila_06082012_06.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/akro-grupi-krila-oluje-uruene-znake/krila_06082012_07.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/akro-grupi-krila-oluje-uruene-znake/krila_06082012_08.jpg


Vijesti