8. obljetnica smrti prvog zapovjednika HRM

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/hrm_obljetnica_06112009.jpg

U petak 06. studenog 2009. godine, obilježena je 8. obljetnica smrti prvog zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, admirala flote Svete Letice - Barbe.

Admiral Letica preuzeo je zapovjedanje Hrvatskom ratnom mornaricom 12. rujna 1991. godine, šest dana prije njenog službenog osnivanja, te je bio na čelu HRM do svog umirovljenja, 01. lipnja 1996. godine. Osim što je bio osnivač HRM bio je i njen jedini ratni zapovjednik. Odmah na početku, uspio je ujediniti i organizirati sve dobrovoljačke postrojbe na obali i otocima, te ih ustrojiti unutar Hrvatske ratne mornarice. Hrvatska ratna mornarica postaje tako jedna od grana Hrvatske vojske odnosno Oružanih snaga republike Hrvatske, te sudjeluje u svim operacijama koje su se vodile na moru, obali i otocima „Lijepe naše“, od kojih su najvažnije aktivnosti deblokada pomorskog prometa prema našim otocima, opskrba okruženog Dubrovnika te njegova deblokada, oslobođenje hrvatskog juga, Maslenica, Ljeto, Oluja, ... U ožujku 1996. godine promaknut je u čin stožernoga admirala, a u lipnju 1996. je umirovljen. Odlikovan je najvišim vojnim odličjima: Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom hrvatskog pletera, Redom bana Josipa Jelačića i Redom hrvatskog trolista.
Na obilježavanju 8. obljetnice smrti admirala Letice, na gradskom groblju Lovrinac u Splitu okupili su se predstavnici Hrvatske ratne mornarice predvođenim sadašnjim zapovjednikom kontraadmiralom Antom Urlićem, supruga admirala Letice sa obitelji i predstavnici braniteljskih udruga proizašlih iz Hrvatske ratne mornarice. Admiral Urlić se obratio nazočnima i obitelji uz napomenu da „svog prvog zapovjednika i njegovu ulogu u ustrojavanju HRM, pripadnici Hrvatske ratne mornarice nikad ne smiju zaboraviti“, posebno apelirajući na mlađe pripadnike HRM.

Vijesti