Seminar o pandemiji svinjske gripe u RACVIAC-u

Središte za sigurnosnu suradnju (RACVIAC), u suorganizaciji sa Disaster Preparedness and Prevention Initiative for South Eastern Europe (DPPI SEE), domaćin je seminara pod nazivom "Pandemija svinjske gripe - utjecaj na globalnu sigurnost", koji će se održati od 9. do 11. studenoga, u vojarni "Vitez Damir Martić", Stari Hrast 53, Rakitje.


Virus svinjske gripe tipa A - H1N1- nastavlja se širiti svijetom, a neslužbeni broj oboljelih popeo se na više milijuna. Prema zadnjem izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u svijetu je zaključno sa 25. listopadom bilo 440.000 laboratorijski potvrđenih slučajeva nove gripe i oko 5700 žrtava. Stručnjaci tvrde da je stvaran broj oboljelih, ali i žrtava, mnogo veći.
Svrha seminara je podizanje svijesti o opasnostima vezanim uz svinjsku gripu i poduzimanje mjera potrebnih za borbu protiv pandemije, a također i poticanje zemalja jugoistočne Europe da razviju nacionalne planove i poboljšaju međunarodnu suradnju.

Sudionici seminara su zdravstveni stručnjaci iz zemalja jugiostočne Europe, predstavnici odgovarajućih nacionalnih ministarstava i službi te predstavnici  European Center for Diseases Control and Prevention - ECDC.

Pozivamo predstavnike medija da medijski poprate otvorenje seminara i dođu u utorak, 10. studenoga, u vojarnu „Vitez Damir Martić“, Stari Hrast 53, Rakitje, najkasnije do 8.45 sati. Za medijsko praćenje konferencije potrebno je prethodno najaviti svoj dolazak na e-mail mcicak@racviac.org ili na fax: 01/333-0869.

Osoba za kontakt je časnica za odnose s javnošću i informiranje RACVIAC-a natporučnica Marija Čičak, mob: 098/454-625.

Najave