1. NPCC u posjetu džamiji

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/djamija_24012013_v.jpg

U okviru priprema za odlazak naših postrojbi u misiji ISAF u Afganistanu pripadnici vojne policije 21. HRVCON ISAF, sastavnice 1. NPCC (National Police Coordination Center) posjetili su 23.siječanja islamski centar i Zagrebačku džamiju na Borovju.

Domaćin susreta i glavni predavači bili su imami mr. sc. Mirza ef. Mešić, imam zagrebačke džamije i mr.sc. Nermin ef. Batonjić, voditelj kabineta muftije. Po već uhodanom rasporedu predavanje je počelo ispred spomen-parka podignutog ispred džamije u čast svim muslimanima koji su dali živote u Domovinskom ratu kao pripadnici Hrvatske vojske. Predavanja je nastavljeno ulaskom u Islamski centar, obilaskom muzeja i predavanjem koje se temeljilo na temama o osnovama islama te prožetosti religije i plemenskog mentaliteta ljudi u Afganistanu. Predavači su osobitu pozornost dali iskustvima i zapažanjima koje je imao muftija dr. Aziz ef. Hasanović koji je s načelnikom Glavnog stožera OS RH, general pukovnikom Dragom Lovrićem posjetio 16. prosinca 2012. godine, sastavnice 20. hrvatskog  kontingenta u operaciji ISAF koje su smještene u kampu Marmal na sjeveru Afganistana, u blizini grada Mazar e Sharifa.

U sklopu sastavnice 1. NPCC-a zajedno s pripadnicima OSRH, nazočili su i pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova RH koji čine dio zajedničkog tima.

Nakon završenog predavanja predavači su proveli naše vojnike kroz knjižnicu i muzej da bi na koncu svi ušli u molitveni dio džamije u kojem su viđeni osnovni dijelovi sakralnog dijela džamije te prezentiran nužan kodeks ponašanja prigodom eventualnog ulaska naših vojnika u džamiju u sklopu redovitih zadaća u Afganistanu.

Na koncu predavanje je završeno upitima zainteresiranih vojnika  i razgovorom o iskustvima onih koji su prije bili u mirovnoj misiji.



Vijesti