19. obljetnica osnutka 91. zb HRZ i PZO-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/hrz_0150_v.jpg

U vojarni "Pleso" danas, 23. prosinca 2010. obilježena je 19. obljetnica osnutka 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a. Program obilježavanja započeo je Svetom misom za poginule i nestale branitelje u kapeli vojne kapelanije “Sv. Petra i Pavla” koju je predvodio vojni kapelan HRZ i PZO-a Viktor Grbeša, nakon čega je uslijedila središnja svečanost.


Tom prigodom zamjenik zapovjednika HRZ i PZO-a brigadni general Dražen Šćuri podsjetio je na osnutak 91. zb HRZ i PZO-a istaknuvši da je početak stvaranja 91. baze ujedno bio i početak stvaranja HRZ i PZO-a. Također, osvrnuo se i na sudjelovanje u međunarodnim vojnim vježbama i mirovnim misijama. „Pred 91. zrakoplovnom bazom danas se nalaze izazovi misije KFOR, prevoženje djelatnika i transporta zračnim putevima za potrebe OS RH i zemalja NATO saveza. To je trajno obvezujuća zadaća 91. zrakoplovne baze koja će kao i uvijek do sada biti odrađena na najbolji mogući način“, rekao je brigadni general Dražen Šćuri.
Čestitavši obljetinicu djelatnicima zapovjednik 91. zb HRZ i PZO-a brigadir Zdenko Sokić istaknuo je kako su pripadnici 91. zb u 2009. godini u okviru suradnje sa civilnim institucijama obavili preko 37 hitnih medicinskih letova. Također, naglasio je značaj Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. zb HRZ i PZO-a koja u operaciji KFOR sudjeluje sa dva helikoptera Mi-171 Sh i 20 pripadnika OS RH, te doprinos u Nordijskoj borbenoj skupini sa Eskadrilom višenamjenskih helikoptera čime Republika Republika Hrvatska potvrđuje svoj aktivni angažman i doprinos afirmaciji Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske Unije, te daje konkretan doprinos izgradnji sposobnosti Europske Unije za upravljanje krizama.
Zapovjednik 91. zb HRZ i PZO-a  brigadir Sokić govorio je i o povjesnici baze istaknuvši kako je na sam Božić 25. prosinca 1991. godine  u tadašnjoj zrakoplovnoj bazi Pleso na stijeg podignuta zastava Republike Hrvatske. “U tim  teškim ratnim vremenim prvim borbenim djelovanjima pokazali smo našu spremnost i veliku želju da obranimo suvereno hrvatsko nebo. Isto tako napravili smo sve da snagom naših borbenih aviona i helikoptera pomognemo našim kolegama na kopnu i moru u oslobađanju Domovine od agresora.  Sve te napore koje smo uložili na pravi način smo pokazali 1995. godine sudjelovanjem u završnim operacijama za oslobođenje Domovine” zaključio je brigadir Sokić.
Na središnjoj svečanosti upriličena je i dodjela promaknuća, nagrada i pohvala djelatnicima 91 zb HRZ I PZO  u 2010. godini.







Vijesti