18. vojno redarstveno hodočašće u Mariju Bistricu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/bistrica_osrh_20101003_08.jpg

Tradicionalno hodočašće vojske i policije u nacionalno marijansko svetište u Mariji Bistrici i ove je godine okupilo mnoštvo vjernika iz cijele Hrvatske, a zajedno s pripadnicima hrvatske vojske i policije, te djelatnicima MORH-a MUP-a i bili su i predstavnici Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, te braniteljskih udruga, pripadnici Hrvatske vatrogasne zajednice i Saveza povijesnih postrojbi HV-a, kao i pripadnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

 

Vojnicima i policajcima su se na hodočašću pridružili i izaslanik Predsjednika RH Zlatko Gareljić savjetnik za vojna pitanja, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, ministar obrane Branko Vukelić, načelnik Glavnog stožera OSRH-a general zbora Josip Lucić, državni tajnik MUP-a Miljenko Radnić te ostali visoki vojni i civilni dužnosnici kao i  predstavnici Vojno-diplomatskog zbora.

I ove godine, po 18. put, hodočastimo Majci Božjoj Bistričkoj želeći time pokazati povezanost sa čitavom našom poviješću, a također i svoju povezanost s našim braniteljima koji su ratne 1993. sudjelovali ovdje na prvom vojnom hodočašću. I današnja prisutnost na ovom hodočašću pokazuje povezanost naroda, vojske i policije ali i vrednote koje su nas očuvale.

Uoči misnog slavlja okupljene su pozdravili izaslanik ministra unutarnjih poslova i državni tajnik MUP-a Miljenko Radnić te ministar obrane Branko Vukelić.

Tom prigodom državni tajnik Miljenko Radnić podsjetio je kako je ovaj susret u Mariji Bistrici ujedno i podsjećanje na sve one koji su nas zadužili i obvezali svojom žrtvom, koji su dali sebe za hrvatsku domovinu i hrvatski narod. „Braneći domovinu hrvatski branitelji su pokazali čudesnu snagu i hrabrost te ostvarili svoje časno poslanje. Zahvaljujući njihovoj žrtvi, danas hrvatski čovjek može kao hrvatski policajac i hrvatski vojnik služiti svojoj domovini i njezinim građanima za opće dobro i u cilju postizanja visokih dosega  ljudske slobode i istinskih demokratskih vrijednosti“ kazao je državni tajnik Radnić te dodao kako „dužnost hrvatskog policajca i vojnika danas označava moralnu i odgovornu osobu. Nositi to ime znači živjeti poslanje onoga koji štiti zakon, koji je spreman savjesno i odgovorno ispuniti svoju časnu zadaću i biti jamstvo mirnog i sigurnog života svakog od nas“.

Ministar obrane Branko Vukelić obraćajući se hrvatskim vojnicima i policajcima je rekao: „kad nam je bilo najteže, obraćali smo se svojoj nebeskoj zaštitnici, hodočastili u Marija Bistricu, tražeći utjehu za bol i suze zbog naših prijatelja koji su pali braneći hrvatsku slobodu, za patnje prognanika što su ostajali bez svega – osim ljubavi, nade i vjere. I danas, baš kao i u vremenima borbe za opstojnost hrvatske države, krunica oko vrata hrvatskog vojnika i redarstvenika govori o neraskidivoj vezi naših branitelja i nebeske zaštitnice. Vjera u vlastite mogućnosti, pouzdanje u nebeski zagovor vodila nas je prema domovinskim pobjedama, prema slobodi, prema ostvarenju sna naraštaja hrvatskih ljudi o slobodnoj Lijepoj našoj!“

Dodao je kako je hrvatski vojnik i redarstvenik na najbolji mogući način ispunio povijesne zadaće. „Nastavili ste izgrađivati naš obrambeni sustav i u njegovu snagu ugrađivati svoja htijenja i znanja. Danas, kao pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, članice Sjevernoatlantskog saveza sudjelujete u brojnim misijama i operacijama diljem svijeta pokazujući i dokazujući koliko je našoj domovini stalo do mira i sigurnosti. Vaš trud je prepoznat, a vaše razumijevanje za ugrožene ljude je ona kvaliteta više koju poštuju i naši saveznici, ali i običan svijet koji i te kako zna za ljudsku dimenziju hrvatskog vojnika i policajca“ istaknuo je ministar Vukelić te na kraju poručio: „Neka vas i dalje u vašem radu vodi sigurna ruka naše najvjernije odvjetnice, naše Majke Božje Bistričke, neka vam i nadalje ne bude teško doprinositi ugledu domovine koju ste znali i braniti i obraniti, neka vam i u danima koji slijede snaga vjere ulije dodatnu snagu u izgradnji boljega sebe. Kao i do sada neka vam čovjek bude na prvome mjestu. I nadalje doprinosite ugledu Republike Hrvatske, gradite sigurnost i mir. To je naša misija, no to je i naša vjera“.

Misno slavlje na prostoru crkve na otvorenom Bl. Alojzija Stepinca u koncelebraciji s ravnateljem ureda katoličkih dušobrižnika Ministarstva obrane BiH-a Tomom Kneževićem te pomoćnikom vojnog ordinarija oružanih snaga SAD-a Richardom Spencerom te brojnih svećenika i vojnih kapelana predvodio je vojni biskup mons. Juraj Jezerinac.

Vjera je bila i središnja tema propovijedi mons. Jurja Jezerinca koji je ovom prigodom istaknuo: „Vjera, kolikogod izgledala malena i u očima svijeta beznačajna, nosi u sebi neprocjenjivu snagu, onu snagu koja fizičke stvarnosti može premještati, a čovjekovu nutrinu može promijeniti. Ona je kadra sve na stranu staviti kad je osoba koja ju ima pred dilemom, živjeti ili umrijeti zbog Isusa. Ona nam je darovana, a učinak joj je naše jedinstvo i zajedništvo s Bogom, Isusom Kristom. Ona je svjetlo hoda i života čovjeka, Crkve i društva. U vremenu globalizacije ljudskih društava, svjetonazora i vrednota, značenje i govor vjere je presudan, gotovo da je važnija nego ikad do sada“.

Osvrnuvši se na skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju mons. Jezerinac je kazao kako na kršćanima leži velika odgovornost za našu Europu. Hoće li Europa otploviti u nepovrat ili će premišljati i, uvažavajući druge, tražiti izlaze dostojne svoje nade, uvelike će ovisiti o nama kršćanima i o svima drugima koji na ovom području dijele s nama istine o Bogu i čovjeku.

Ujedno je podsjetio kako je Blaženi kardinal Stepinac, čiju 12. obljetnicu proglašenja blaženim slavimo ove godine, veliki branitelj čovjeka, njegove slobode i njegovog prava da bude u svim vremenima i u svakom vremenu čovjek, zalagao se za snagu vjere i na kraju je to posvjedočio vlastitom smrću.. Blaženi Alojzije Stepinac bio je branitelj vjere i prava svakog čovjeka, branitelj Krista i njegove Crkve, branitelj demokratskog razvoja društva i svih vrijednosti koje su utkane u našu kulturu kao i u kulturu svakog naroda i ljudske civilizacije, kazao je mons Jezerinac poručivši na kraju: „Nemojte klonuti u svom ljudskom i kršćanskom življenju. Vi ste Crkva i u vama je Božja snaga. Borite se za humanije odnose u društvu i čuvajte snagu vjere kao oganj koji vas grije“.

    18. vojno redarstveno hodočašće u Mariju Bistricu

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/18-vojno-redarstveno-hodoae-u-mariju-bistricu/bistrica_osrh_20101003_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/18-vojno-redarstveno-hodoae-u-mariju-bistricu/bistrica_osrh_20101003_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/18-vojno-redarstveno-hodoae-u-mariju-bistricu/bistrica_osrh_20101003_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/18-vojno-redarstveno-hodoae-u-mariju-bistricu/bistrica_osrh_20101003_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/18-vojno-redarstveno-hodoae-u-mariju-bistricu/bistrica_osrh_20101003_05.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/18-vojno-redarstveno-hodoae-u-mariju-bistricu/bistrica_osrh_20101003_06.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/18-vojno-redarstveno-hodoae-u-mariju-bistricu/bistrica_osrh_20101003_07.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/18-vojno-redarstveno-hodoae-u-mariju-bistricu/bistrica_osrh_20101003_08.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/18-vojno-redarstveno-hodoae-u-mariju-bistricu/bistrica_osrh_20101003_09.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/18-vojno-redarstveno-hodoae-u-mariju-bistricu/bistrica_osrh_20101003_10.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/18-vojno-redarstveno-hodoae-u-mariju-bistricu/bistrica_osrh_20101003_11.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/18-vojno-redarstveno-hodoae-u-mariju-bistricu/bistrica_osrh_20101003_12.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/18-vojno-redarstveno-hodoae-u-mariju-bistricu/bistrica_osrh_20101003_13.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/18-vojno-redarstveno-hodoae-u-mariju-bistricu/bistrica_osrh_20101003_14.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/18-vojno-redarstveno-hodoae-u-mariju-bistricu/bistrica_osrh_20101003_15.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/18-vojno-redarstveno-hodoae-u-mariju-bistricu/bistrica_osrh_20101003_16.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/18-vojno-redarstveno-hodoae-u-mariju-bistricu/bistrica_osrh_20101003_17.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/18-vojno-redarstveno-hodoae-u-mariju-bistricu/bistrica_osrh_20101003_18.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/18-vojno-redarstveno-hodoae-u-mariju-bistricu/bistrica_osrh_20101003_19.jpg


Vijesti