18. obljetnica pogibije pripadnika HRM-a i potonuća broda Barkase

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/barkasa_28012010v.jpg

Polaganjem vijenaca u more na ulazu Ratne luke „Lora“ u Splitu, na mjestu gdje su 28. siječnja 1992. poginuli pripadnici Hrvatske ratne mornarice Darko Jurišin i Nikola Prleta na potonuloj barkasi, svečano je obilježena 18. godišnjica nesretnog događaja.

Svečanosti su nazočili obitelji poginulih, umirovljeni viceadmiral Vid Stipetić, pripadnici Udruga branitelja Domovinskog rata HRM-a, pripadnici posade potonule barkase, zapovjednik Boško Balen, i Mario Jelača, te djelatnici Hrvatske ratne mornarice.
Uvodnu riječ i podsjećanje na događaj održao je kapetan fregate Darko Malečić koji je u svom obraćanju istaknuo: "Počast poginulim kolegama Darku Jurišinu i Nikoli Perleti koju odajemo ovom plovidbom, prate najdublja ljudska propitivanja – kako razumjeti rat i smrt i život u ovom našem svijetu. No, rat i mir su krajevi koje je na jednoj karti svijeta najteže razumjeti. Vrijeme koje ovdje memoriramo i ljudi kojih se sa zahvalnošću sjećamo, kratko su uživali tek nadošlu slobodu. "
Zapovjednik Flotile HRM-a, kapetan bojnog broda Marin Stošić u izjavi za medije istaknuo je da su poginuli ušli u povijest ljubeći domovinu više nego sebe same, te da je važno zbog generacija koje dolaze znati od kuda smo, tko smo i kuda idemo.
Brod Barkasa HRM-a je za vrijeme Domovinskog rata razminiravala pristup netom oslobođenoj Ratnoj luci „Lora“, a  prije same nesreće sa barkase su iskrcani diverzantski ronioci koji su pretraživali morsko područje, te je pukom srećom izbjegnuta još veća tragedija. Također je jedini brod Hrvatske ratne mornarice koji je potonuo za vrijeme Domovinskog rata.


Vijesti