Svečanost 18. obljetnice pogibije posade barkase HRM-a

 U Pomorskoj bazi Lora u Splitu, u četvrtak, 28. siječnja 2010., s početkom u 12:30 sati, održat će se svečanost 18. obljetnice pogibije posade barkase HRM. Brod Flotile HRM isploviti će u 12:30 sati iz Pomorske baze Lora do mjesta potonuća barkase.

Središnji dio ovogodišnje proslave biti će  polaganje vijenaca u more, na mjestu gdje je 28. siječnja 1992. potonula barkasa koja je naletjela na pomorsku minu, pri čemu su poginuli pripadnici Hrvatske ratne mornarice  Darko Jurišin i Nikola Prleta. Barkasa je razminiravala pristup netom oslobođenoj Ratnoj luci „Lora“ u vrijeme Domovinskog rata. Prije same nesreće sa barkase su iskrcani diverzantski ronioci koji su pretraživali morsko područje, te je pukom srećom izbjegnuta još veća tragedija. Barkasa je jedini brod Hrvatske ratne mornarice koji je potonuo za vrijeme Domovinskog rata.
Na polaganju vijenaca nazočiti  će i  članovi obitelji poginulih diverzanata, Udruge dragovoljaca HRM-a, te djelatni pripadnici Hrvatske ratne mornarice. 

Pozivamo Vas da popratite svečanost 18. obljetnice pogibije posade barkase HRM. Izjave za medije planirane su na brodu Flotile HRM nakon svečanog polaganja vijenca. Molimo predstavnike medija da svoju nazočnost potvrde časnici za odnose s javnošću HRM-a, poručnici Marini Mandić na tel: 021/354-134, mob.: 091/533 72 49), te dođete na ulaz broj 1 (glavni ulaz) Pomorske baze Lora u Splitu do 12:00 sati, 28. siječnja 2010. godine.



Najave