General Kundid na Konferenciji načelnika glavnih stožera oružanih snaga članica A5

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2024/09/2024-09-20-a5-1024x683.jpg
General Kundid na Konferenciji načelnika glavnih stožera oružanih snaga članica A5 | Foto: ALB MO

Načelnik Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Tihomir Kundid sudjelovao je na konferenciji načelnika glavnih stožera oružanih snaga država članica Američko-jadranske povelje u Tirani

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Tihomir Kundid sudjelovao je na konferenciji načelnika glavnih stožera oružanih snaga država članica Američko-jadranske povelje (A5), koja je održana od 17. do 19. rujna 2024. u Tirani u Albaniji.

Na konferenciji su sudjelovali zapovjednik Američkog zapovjedništva za Europu (US EUCOM), načelnici glavnih stožera i prvi dočasnici Oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, te načelnici glavnih stožera i prvi dočasnici oružanih snaga Republike Slovenije i Kosova, država promatrača A5. Također, nazočili su i zapovjednici i prvi dočasnici nacionalnih garda američkih saveznih država koje imaju partnerski odnos s članicama ove Povelje – New Jersey, Maine, Maryland, Vermont, Colorado, Iowa te Minnesota, kao hrvatska država-partner.

Na konferenciji se razgovaralo o sigurnosnim izazovima na zapadnom Balkanu te je tom prilikom potvrđena potpora Ukrajini u njezinoj borbi za demokraciju, suverenitet i teritorijalnu cjelovitost. Dodatne teme bile su usredotočene na zajedničke napore za poboljšanu kibernetičku obranu, poboljšanu i otpornu logistiku te suradnju usmjerenu prema euroatlantskim integracijama.

General Kundid na Konferenciji načelnika glavnih stožera oružanih snaga članica A5 | Foto: EUCOM

Objava General Kundid na Konferenciji načelnika glavnih stožera oružanih snaga članica A5 pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti