12. Godišnjica smrti prvog zapovjednika HRM-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/lovrinac_06112013_v.jpg

Dvanaesta godišnjica smrti prvog zapovjednika Hrvatske ratne mornarice admirala flote Svete Letice Barbe, obilježena je danas, 6. studenoga 2013. godine polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na obiteljskoj grobnici admirala Letice u Splitu, na  gradskom groblju Lovrinac.


Izaslanstvo Hrvatske ratne mornarice na čelu sa kapetanom bojnog broda Joškom Šantićem i predstavnicima braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata odali su počast  prvom zapovjedniku HRM-a .

Admiral flote Sveto Letica Barba rođen je 4. travnja 1926. godine u Podgori, a preminuo je 6. studenoga 2001. godine u 75. godini života. Admiral Letica bio je prvi i jedini ratni zapovjednik Hrvatske ratne mornarice. Od 12. rujna 1991. do svog umirovljenja 1. lipnja 1996. godine, zapovijedao je Hrvatskom ratnom mornaricom. Odmah na početku uspješno je ujedinio i organizirao sve dragovoljne postrojbe na obali i otocima te ih ustrojio unutar Hrvatske ratne mornarice.

Tako je Hrvatska ratna mornarica postala jedna od grana Hrvatske vojske odnosno Oružanih snaga Republike Hrvatske te sudjelovala u svim operacijama koje su se vodile na moru, obali i otocima. Najvažnije aktivnosti u kojima je sudjelovala Hrvatska ratna mornarica su: deblokada pomorskog prometa prema otocima, opskrba opkoljenog Dubrovnika, oslobođenje hrvatskog juga kao i vojno-redarstvene operacije Maslenica, Ljeto i Oluja. U ožujku 1996. godine promaknut je u čin stožernoga admirala, a odlikovan je najvišim vojnim odličjima: Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom hrvatskog pletera, Redom bana Josipa Jelačića i Redom hrvatskog trolista.



Vijesti