Održana S.E.R.E. obuka u NATO Multinacionalnom divizijskom zapovjedništvu u Mađarskoj

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2024/01/2024-01-22-sere-obuka-u-madarskoj--1024x683.jpg
Održana S.E.R.E. obuka u NATO Multinacionalnom divizijskom zapovjedništvu u Mađarskoj | Foto: HQ MND-C PAO

Obučni tim Središta za međunarodne vojne operacije (SMVO) “Josip Briški” ZOD-a po drugi je puta proveo obuku preživljavanja, izbjegavanja, bijega, otpora i izvlačenja (S.E.R.E.) razine “A” u NATO Multinacionalnom divizijskom zapovjedništvu – Centar (HQ MND-C) u Szekesfehervaru u Mađarskoj od 16. do 18. siječnja 2024. Na obuci je sudjelovalo 68 pripadnika Zapovjedništva iz Mađarske, Hrvatske, Slovačke, Njemačka i Turske.

U sastavu obučnog tima Središta za međunarodne vojne operacije bili su bojnica Renata Koković-Novosel, stožerni narednik Robert Mike Jurkovac, nadnarednik Krunoslav Damjanović i skupnik Dino Horvat.

Obuka je provedena na zahtjev zapovjednika MND-C, general-bojnika Tibora Kralika, kako bi pripadnici zapovjedništva dostigli ujednačenu razinu pripremljenosti na potencijalnu izolaciju i iskorištavanje, a kao važan preduvjet za ocjenjivanje borbene spremnosti snaga NATO-a (CREVAL).

Bojnica Renata Koković-Novosel istaknula je kako je zapovjedno osoblje zapovjedništva divizije izrazilo interes za mogućnost obučavanja dijela osoblja na razini “B” S.E.R.E. obuke i proširenja suradnje sa središtem kroz sudjelovanje pripadnika HQ MND-C na tečajevima koji se provode u SMVO “Josip Briški”.

“Izrazito smo ponosni na činjenicu da je Središte potvrdilo sposobnost provedbe S.E.R.E. obuke, koja je inače nacionalna odgovornost, multinacionalnom NATO zapovjedništvu”, poručila je bojnica Koković-Novosel.

Održana S.E.R.E. obuka u NATO Multinacionalnom divizijskom zapovjedništvu u Mađarskoj | Foto: HQ MND-C PAO

Objava Održana S.E.R.E. obuka u NATO Multinacionalnom divizijskom zapovjedništvu u Mađarskoj pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti