Hrvatska vojska na ultramaratonskoj utrci “Nexe Croatia Backyard Ultra” u Našicama

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2023/07/2023-07-01-maraton-1024x683.jpg
Hrvatska vojska na ultramaratonskoj utrci "Nexe Croatia Backyard Ultra" u Našicama | Foto: MORH/ T. Vidaković

Pripadnici Hrvatske vojske i djelatnici Ministarstva obrane sudjeluju na "Nexe Croatia Backyard Ultra" ultramaratonskoj utrci, koja je započela 30. lipnja 2023. na jezeru Lapovac.

Pripadnici Hrvatske vojske i djelatnici Ministarstva obrane sudjeluju na “Nexe Croatia Backyard Ultra” ultramaratonskoj utrci, koja je započela 30. lipnja 2023. u okolici Našica na jezeru Lapovac.

Na utrci sudjeluje 164 natjecatelja iz 10 različitih zemalja a predstavnike MORH-a i OS RH predvodi ugovorna pričuvnica Hrvatske vojske Matea Parlov Koštro, osvajačica srebra s Europskog prvenstva u Münchenu prošle godine. Ministarstvo obrane i Hrvatsku vojsku predstavlja 17 pripadnika koji ove godine po prvi puta nastupaju kao pripadnici Hrvatske vojske. Naime, na dosadašnje dvije utrke pripadnici Hrvatske vojske sudjelovali su isključivo kao predstavnici svojih sportskih klubova. Atletičarka Matea Parlov Koštro simbolično je istrčala jedan krug oko jezera Lapovac i na taj način je podržala sve sudionike s ciljem ostvarenja što boljih rezultata svih natjecatelja.

Specifičnost ove vrste natjecanja je u tome što svi natjecatelji moraju uzastopno pretrčati udaljenost od 6706 metara za manje od jednog sata. Kad se završi svaki krug preostalo vrijeme, ukoliko ga je ostalo, unutar sata obično se koristi za oporavak za utrku koja slijedi idući sat. Utrka je eliminacijskog tipa sve dok posljednji natjecatelj ne ostane na stazi.

Matea Parlov Koštro prvi krug prešla je za nevjerojatnih 27 minuta i 47 sekundi i prošla je kroz ciljnu ravninu daleko ispred svih drugih natjecatelja čime je samo dodatno potvrdila svoju svjetsku kvalitetu. Matea je zahvalila Hrvatskoj vojsci što je dala priliku svim vrhunskim sportašima da budu dio Oružanih snaga Republike Hrvatske i naglasila kako tempira svoju formu za predstojeće Olimpijske igre koje se iduće godine održavaju Parizu.

Osim naše proslavljene maratonke na ovom ultramaratonu sudjeluje i razvodnik Josip Đurković iz bojne Sokolovi kojem je ovo drugi put da nastupa na ovom tipu natjecanja. Josip je naglasio kako je unatoč činjenici da je na utrku došao biciklom pri čemu je prešao 45km, i to direktno sa straže, ne planira odustati i dat će sve od sebe da završi utrku do kraja.

“Nexe Croatia Backyard Ultra” je utrka koja je licencirana u svjetskoj Backyard federaciji sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovogodišnja utka u Hrvatskoj je jedinstvena u svijetu, obzirom da do sada, niti na jednoj utrci nije bila uključena ekipa koja je predstavljala Ministarstvo obrane i Oružane snage jedne zemlje.

Objava Hrvatska vojska na ultramaratonskoj utrci “Nexe Croatia Backyard Ultra” u Našicama pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti