Odbor za sigurnost i obranu Skupštine Crne Gore u MORH-u

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/skupstina-cg_morh_06032013_v.jpg

Pomoćnik ministra obrane Zoran Drča susreo se danas, 6. ožujka 2013. s članovima Odbora za sigurnost i obranu Skupštine Crne Gore  koji su u sklopu studijskog putovanja Republici Hrvatskoj posjetili  Ministarstvo obrane.

Ovaj studijski posjet jedan je od načina prijenosa znanja i iskustava u području euroatlantskih integracija a radnom sastanku nazočili su i prof.dr.sc. Vlatko Cvrtila, vanjski član Odbora za obranu Hrvatskog sabora, dr. sc. Marta Zorko s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gospođa Teodora Fuior iz međunarodnog Centra za demokratski nadzor oružanih snaga (Democratic Control of the Armed Forces), koji je i organizator ovog posjeta, te pukovnik dr.sc. Stjepan Domjančić, voditelj  Službe za obrambeno planiranje,  kao i pukovnica Jasmina Čaušević i mag. ing. Pejo Topal iz Službe za opremanje i modernizaciju.

Glavni naglasci sastanka bili su obrambene reforme u kontekstu euroatlantskih integracija i zbrinjavanje viškova sredstava naoružanja i vojne opreme, a razgovori su obuhvatili i zajedničko sudjelovanje hrvatskih i crnogorskih postrojbi u mirovinim operacijama, te upravljanje obrambenim resursima i razvoj obrambenih sposobnosti kroz multinacionalne inicijative u vrijeme gospodarske krize kroz program "Pametne obrane".
Predstavljajući hrvatska iskustva u procesu transformacije obrambenog sektora za članicu NATO saveza, pomoćnik ministra Drča istaknuo je važnost međuresornog djelovanja, primjerice MUP-a, MVP i MORH-a, kojim se vrlo brzo i uspješno postigla zahtjevna NATO standardizacija. Podsjetio je pri tom kako je na putu integracije u NATO savez ključni čimbenik svake države politički konsenzus kako bi pitanje sigurnosti nadilazilo partikularne stranačke interese. Izdvojio je i  prednosti koje je Hrvatska ulaskom u NATO savez ostvarila: povećanje nacionalne sigurnosti sustavom kolektivne obrane, doprinos regionalnoj stabilnosti i sigurnosti, dobila je k tome priliku za sudjelovanje u donošenju odluka, a primarno je transformirala oružane snage u profesionalnu vojsku, u skladu vlastitih mogućnosti.

O temi zbrinjavanja viškova naoružanja inženjer Topal održao je prezentaciju kojom je prikazan način djelovanja u RH, a na temelju važeće zakonske regulative, kao i specifičnosti zbrinjavanja posebice za ubojita sredstva  (UbS). Spomenute su i značajne novčane donacije međunarodnih fondacija, Vlade SAD-a, projekt ITF iz Slovenije i ostalih kojima se pomoglo ubrzati proces zbrinjavanja.

U ime Odbora za obranu Crnogorskog parlamenta Mevludin Nuhodžić zahvalio je hrvatskim kolegama na  izvrsnim prezentacijama i savjetima koje su dobili te ujedno naglasio kako je Hrvatska uzor JI regije u transformaciji za pristup u NATO savez, kao i predstojeće članstvo Europske unije. „,Pokazali ste susjedima kako se bez obzira na veličinu države, njezin ekonomski i  tehnološki razvitak, uz ispunjene političke kriterije ulazi u društvo „moćnih“, objasnio je Nuhodžić.  Uvjeren u dugoročnu izvrsnu obrambenu suradnju dvaju susjeda, pohvalio je i zahvalio Centru za demokratski nadzor oružanih snaga (DCAF) koji svojim djelovanjem pomaže ostvarenju međuregionalne suradnje.

Centar za demokratski nadzor oružanih snaga (DCAF) osnovan je 27. listopada 2000. na inicijativu Švicarske vlade i sjedište mu je u Ženevi, no, ima svoje stalne urede i u Bejrutu, Briselu, Ljubljani,Ramallahu, kao i u Tunisu. Kada je Švicarska 1996. postala članicom Programa  Partnertstva za mir (PfP), deklarirala je kontrolu nad oružanim snagama kao svoj prioritet u okviru PfP Programa, a osnivanje ovog Centra predstavlja izraz te politike. U svom djelovanju DCAF polazi od teze da su sigurnost, razvoj i vladavina prava ključni preduvjeti za održivi mir. Glavne okosnice funkcioniranja DCAF-a su: parlamentarni nadzor nad sigurnosnim sektorom, policija i kontrola granica, reforma obrambenog područja, obavještajne službe, privatne sigurnosne organizacije, te rodna ravnopravnost i sigurnost.

U Republici Hrvatskoj DCAF najviše surađuje s Institutom za međunarodne odnose, MUP-om po pitanju kontrole granica, te s Regionalnim središtem za pomoć u provedbi sporazuma o kontroli naoružanja i verifikaciji (RACVIAC).
{phocagallery view=category|categoryid=1317|limitstart=0|displaydownload=1| detail=4|enableswitch=1}



Vijesti