Zračne snage u akcijama gašenja dva požara

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/airtractor_03082015_v-2.jpg
Foto: HRZ i PZO

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane danas, 3. kolovoza 2015. bile su angažirane u akcijama gašenja dva požara sa četiri protupožarna aviona.

Prvi požar aktivirao se u prijepodnevnim satima na lokaciji Jakljan u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koji je uspješno ugasio jedan Canadair koji se od 22. srpnja nalazi u Dubrovniku kako bi što ranije stigao na gašenje požara na jugu Hrvatske.
 
Uspješnost protupožarnih izviđanja sa Airtractorima i danas su pokazala kako se ovim načinom praćenja stanja požara postižu višestruki učinci. Tako je izviđajući područje prema jugu priobalja oko 13,00 sati uočen požar u blizini Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji  koji se tek razvijao te je posada Airtractora odmah započela sa djelovanjem, a zatražila je i dolazak dodatnih snaga, stoga je djelovanjem dva Canadaira požar u kratkom vremenu stavljen pod nadzor.

Na ovom požarištu potporu u prijevozu zemaljskih vatrogasaca i njihove opreme pružala je i letačka posada helikoptera Mi-8 MTV.

Zapovjednik Protupožarne eskadrile pukovnik Davor Turković rekao je kako se taktikom  razmještaja dijela snaga u  Dubrovnik i svakodnevnim izviđanjima iz zraka ostvaruju uštede resursa, a požari su ugašeni u začetku. „U zadnjih pet dana imali smo 13 protupožarnih izviđanja na kojima je uočeno devet požara koji su ugašeni sa nekoliko vodenih bombi ili uz dolazak dodatnih snaga ako je bilo potrebe.  Time smo zaustavili mogućnost izbijanja velikih požara na više lokacija, smanjena je opožarena površina, a ostvarena je efikasnost i ekonomičnost po svim elementima uporabe zračnih snaga“, istaknuo je Turković.



Priopćenja