Kotromanović i Lovrić na otvorenju izložbe hrvatskih ratnih plakata

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/izlozba_03082015_v.jpg
Foto: MORH/ J. Kopi

U galeriji Ministarstva obrane "Zvonimir" u Zagrebu danas, u ponedjeljak, 3. kolovoza 2015. otvorena je izložba "Hrvatski ratni plakati u Domovinskom ratu", a otvorenju su prisustvovali ministar obrane RH Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić.

Na izložbi su izložena 44 originalna plakata iz razdoblja Domovinskog rata, koji prikazuju ratna stradanje i stanje kulturne baštine u razdoblju od 1991. do 1995. godine. Autori plakata su poznati hrvatski likovni umjetnici, fotografi i dizajneri, poput Borisa Ljubičića, Dalibora Jelavića, Predraga Došena, Ratka Petrića i drugih.

Autor postava izložbe je Marijo Reljanović, djelatnik Odjela vojnog muzeja i izložbenih djelatnosti iz Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Ministar Kotromanović i general Lovrić razgledali su izložbu ratnih plakata i tom se prigodom prisjetili Domovinskog rata i napora koje je hrvatska vojska uložila u oslobođenje domovine.

Ministar Kotromanović rekao je kako je ova izložba prilika da se prisjetimo Domovinskog rata i ratnih vremena, prošlost se ne smije zaboraviti. "Prošlo je dvadeset godina od vojno redarstvene operacije "Oluja", proslavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja na pristojan, domoljuban i kulturan način", istaknuo je ministar Kotromanović.

General Lovrić rekao je kako je ovo prilika da se podsjetimo na ratna vremena i na snagu koju je hrvatska vojska tada imala. "Ovo je prilika da se prisjetimo svih poginulih, invalida i veterana Domovinskog rata.  Ovo je važan tjedan za pripadnike oružanih snaga, sudjelovat ćemo u mimohodu, a 5. kolovoza je svečana proslava u Kninu. Slavit ćemo od Kosova, Afganistana sve do Somalije i Mediterana. Svi hrvatski vojnici će na dostojanstven način proslaviti dvadeset godina operacije Oluja, gdje god bili", naglasio je general Lovrić.

Autor postava izložbe Reljanović istaknuo je kako je ovo prvi put da su u galeriji Ministarstva obrane izloženi ratni plakati iz razdoblja Domovinskog rata.

"Plakati su podijeljeni u dvije tematske cjeline. Oni koji se obraćaju europskoj i svjetskoj javnosti prikazuju posljedice ratnih razaranja i progonstva, a oni koji se obraćaju hrvatskoj javnosti pozivaju na obranu, ali i na razne kulturne manifestacije humanitarnog karaktera, organizirane u svrhu pomoći stradalima", objasnio je Reljanović.



    Kotromanović i Lovrić na otvorenju izložbe hrvatskih ratnih plakata

    Foto: MORH/ J. Kopi

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/otvorena-izlozba-hrvatski-ratni-plakat-u-domovinskom-ratu-u-galeriji-morh-a/jkp_2945.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/otvorena-izlozba-hrvatski-ratni-plakat-u-domovinskom-ratu-u-galeriji-morh-a/jkp_2951.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/otvorena-izlozba-hrvatski-ratni-plakat-u-domovinskom-ratu-u-galeriji-morh-a/jkp_2956.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/otvorena-izlozba-hrvatski-ratni-plakat-u-domovinskom-ratu-u-galeriji-morh-a/jkp_3004.jpg


Priopćenja