Zračne snage sudjelovale u gašenju dva požara

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/08/brac_14082018_v.jpg
Foto: HRZ / M. Karačić

Zračne snage iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) sudjelovale su u nedjelju, 19. kolovoza 2018. iza 18 sati u akcijama gašenja dva požara u Splitsko-dalmatinskoj i Dubovačko-neretvanskoj županiji s ukupno šest protupožranih aviona koji su se sukladno prioritetima izmjenjivali u gašenju požara koji su izbili u kratkom vremenu.



Tako su zračne snage sudjelovale u gašenju požara Muć-Dugopolje kod Splita kojeg je uočila posada Canadaira te  na požaru kod Metkovića.

Zračne snage pokušale su se probiti i do požara koji je izbio i na nepristupačnom terenu na brdu Gračišće iznad uvale Rasotica u Selcima te na požarištu u Gornjem Humcu na otoku Braču no zbog nevremena na tom području nisu mogle pružiti potporu u gašenju ovih požara na Braču.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, zračne snage do danas su sudjelovale u gašenju 42 požara (15 u Zadarskoj, 13 u Splitsko-dalmatinskoj 12 u Šibensko-kninskoj i 1 u Istarskoj županiji 1 Dubrovačko-neretvanska županija).

Uz gašenje požara, provedeno je i 38 protupožarnih izviđanja s avionima Canadair i Airtractor u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS "Skylark I") za rano otkrivanje požara bio angažiran 11 puta.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 225 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko  5 600 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV prevezeno 19 vatrogasca do požarišta.

Kopnene snage bile su angažirane na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša (11.-12.08.2018.) s ukupno 103 pripadnika PP NOS OS RH.



Vijesti