Zračne snage sudjelovale u gašenju četiri požara

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/08/canadiar_17082018.jpg
Foto: HRZ / M. Karačić

Zračne snage iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) sudjelovale su u petak, 17. kolovoza 2018. u popodnevnim satima u akcijama gašenja 4 požara u Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji.



Na prvom požaru na području Sitnog kod Prgometa u zaleđu Trogira sa gašenjem požara prvi je započeo pilot Airtractora koji se nalazio na protupožarnom izviđanju te je odmah kao pojačanje na požarište upućen i Canadair.

Iste protupožarne posade sudjelovale su i u gašenju požara na području Nadinske Kose u zaleđu Zadra, a nakon ovih požara Canadair je još djelovao na dva požara i to na području Trilja te Vodica.
Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, zračne snage do danas su sudjelovale u gašenju 36 požara (14 u Zadarskoj, 11 u Splitsko-dalmatinskoj 10 u Šibensko-kninskoj i 1 u Istarskoj županiji).

Uz gašenje požara, provedeno je i 35 protupožarnih izviđanja sa avionima Canadair i Airtractor u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS "Skylark I") za rano otkrivanje požara bio angažiran 11 puta.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 215 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko  5 500 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV prevezeno 19 vatrogasca do požarišta.

Kopnene snage bile su angažirane na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša (11.-12.08.2018.) sa ukupno 103 pripadnika PP NOS OS RH.



Vijesti