Završio neformalni sastanak ministara obrane EU u Ateni

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/atena_21022014_5_v.jpg
Foto:ANA Photo Dept

Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra sudjelovala je na neformalnom sastanku ministara obrane Europske unije koji se održao 20. i 21. veljače u Ateni, Grčka.

Na sastanku se raspravljalo o rezultatima Europskog vijeća, Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici (ZSOP), pružanju potpore partnerskim zemljama i organizacijama u izgradnji kapaciteta (capacity building), razvoju političkog okvira za sustavnu i dugoročnu obrambenu suradnju te načinima za poboljšanje suradnje na projektima.

Zamjenica ministra obrane Tafra u svom se obraćanju osvrnula na rezultate Europskog vijeća održanog u prosincu 2013. godine, te je naglasila važnost zadržavanja fokusa na pitanjima obrane i ciljevima koje smo se obvezali implementirati. Dala je snažnu podršku izradi Strategije pomorske sigurnosti EU u čemu će Hrvatska imati aktivnu ulogu. Posebno se osvrnula na važnost mediteranskog područja u okviru buduće Strategije pomorske sigurnosti zbog pogoršane sigurnosne situacije u Sjevernoj Africi, Sahelu i na Bliskom Istoku.

Osvrnula se i na situaciju u BiH u svjetlu nedavnih događaja te istaknula da složena situacija u BiH traži dublji angažman EU-a, kako u smislu razumijevanja političke, socijalne i ekonomske realnosti, tako i uvažavanja posebnosti Bosne i Hercegovine u procesu njezinog približavanja Europskoj uniji i NATO-u.

Drugoga dana sastanka ministri su razgovarali o operacijama Europske unije o kojima su ih izvijestili zapovjednici operacija. Završni dio sastanka bio je posvećen situaciji u Srednjoafričkoj Republici, kao i pripremama za pokretanje operacije EU u toj državi (EUFOR CAR).



Priopćenja