Završetak sudjelovanja pripadnika HRZ i PZO-a u ISAF-u

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/hrz_14072014_v.jpg
Foto/ HRZ i PZO

Pripadnike 10. Zrakoplovnog savjetodavnog tima (AAT - Air Advisory Team) koji su sudjelovali u operaciji potpore miru ISAF u Afganistanu, danas je, 14. srpnja 2014. godine u vojarni "pukovnik Marko Živković" dočekao zapovjednik HRZ i PZO-a general Dražen Ščuri i zapovjednik 91 zb HRZ i PZO-a brigadir Darko Brajković.


Deseti zrakoplovni savjetodavni tim, pod zapovijedanjem bojnika Marijana Skorije posljednji je tim HRZ i PZO-a koji je sudjelovao u mirovnoj operaciji ISAF.


Zapovjednik HRZ i PZO brigadni general Dražen Ščuri zahvalio je pripadnicima ovog tima na visokom stupnju profesionalnosti u izvršavanju svih postavljenih zadaća, istaknuvši kako o uspješnosti dobro obavljenog posla najbolje govori činjenica da afganistanski piloti danas samostalno izvršavaju letačke zadaće i to na helikopterima koje održavaju i pripremaju za letenje afganistanski zrakoplovni tehničari. General Ščuri naglasio je da nakon nepune četiri godine sudjelovanja hrvatskih zrakoplovaca u mirovnoj operaciji ISAF, možemo zaključiti da smo prenijeli znanja i vještine Afganistanskim zračnim snagama te na taj način pridonijeli boljitku i prosperitetu afganistanskog naroda u budućnosti.


Pripadnici HRZ i PZO-a sudjelovali su u operaciji potpore miru ISAF u Afganistanu od 5. rujna 2010. godine u svojstvu obučavatelja i savjetnika Afganistanskih zračnih snaga (ANAF). Prva zadaća hrvatskih zrakoplovaca u sklopu zrakoplovnih mentorskih timova (Air Mentoring Team) bila je pružanje potpore i mentoriranje 203. Korpusa ANAF-a i trajala je šest mjeseci. Nakon prve rotacije, pripadnici HRZ i PZO-a nastavili su sudjelovati u operaciji ISAF u sklopu savjetodavnih timova sa zadaćom mentoriranja i savjetovanja zrakoplovaca ANAF-a. Zadaće su uključivale obučavanje letača, i to pilota i letača mehaničara za samostalno izvršavanje letačkih zadaća, te zemaljskog osoblja koje se bavi održavanjem helikoptera, uključujući pretpoletne preglede helikoptera do 100 satnih odnosno 200 satnih pregleda i održavanja helikoptera. Od 7. rotacije AAT ISAF preuzeo je mentoriranje i savjetovanje 209. korpusa ANAF-a na sjeveru Afganistana u Mazar-e Sharifu, te su tu zadaću i pripadnici 10. AAT ISAF provodili sve do povratka iz operacije.

Zajedno sa pripadnicima HRZ i PZO-a od 8. AAT ISAF sudjelovali su i pripadnici Bojne za specijalna djelovanja (BSD) sa zadaćom vatrene potpore (bočni strijelci) tijekom provedbe letačkih zadaća. Uspješnom provedbom zadaća koje su im postavljene u mirovnoj operaciji ISAF, pripadnici HRZ i PZO-a i BSD-a dokazali su osposobljenost u provedbi obuke te pomoći u uspostavljanju uspješnijeg funkcioniranja Afganistanskih zračnih snaga.



Vijesti