Završena obuka za minsko-eksplozivna sredstva i diverzije u ZSS-u

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2023/12/img-20231214-wa0008-1024x683.jpg
Završena obuka za minsko-eksplozivna sredstva i diverzije u ZSS-u | Foto: ZSS

Krajnji cilj obuke je osposobiti pripadnike Zapovjedništva specijalnih snaga za dužnost specijalist inženjerac specijalnih snaga

Sukladno Planu obuke za 2023. instruktori Zapovjedništva specijalnih snaga uspješno su priveli kraju višemjesečnu obuku specijalista za minsko-eksplozivna sredstva i diverzije (MESiD).

Krajnji cilj obuke je osposobiti pripadnike Zapovjedništva specijalnih snaga za dužnost specijalist inženjerac specijalnih snaga za izvođenje zadaća koje obuhvaćaju samostalno ili u sklopu postrojbe, organizaciju, planiranje i upotrebu inženjerijskih sredstava u bojnim ili mirnodopskim prilikama i u svim vremenskim uvjetima.

Prije pristupa obuci provode se psihološka testiranja, provjera osnovnih znanja o eksplozivnim sredstvima, ali i znanja matematike.

Pripadnici koji prođu ovu obuku osposobljeni su za brze diverzijske akcije, od toga kako nešto srušiti ili onesposobiti do toga kako zaštiti vlastiti tim te infrastrukturu. Obučavaju se kako transportirati te skladištiti eksplozivna sredstva, koji su najbolji zakloni, najosjetljivije točke nekog objekta i sve to u sklopu specijalnih operacija.

Nakon teorijskog dijela, obuka se provodila na više poligona i u vojarnama RH, a u suradnji s drugim ustrojbenim cjelinama OSRH.

Navedena obuka je svojevrsna nadogradnja pripadnika potrebna za djelovanje u operativnim grupama i timovima ZSS-a.

Završena obuka za minsko-eksplozivna sredstva i diverzije u ZSS-u | Foto: ZSS

 

Objava Završena obuka za minsko-eksplozivna sredstva i diverzije u ZSS-u pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti