Završena obuka za borbenog spasioca

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2024/04/2024-04-30-obuka-za-borbenog-spasioca-1024x683.jpg
Završena obuka za borbenog spasioca | Foto: K. Puškarić

Šesnaest polaznika uspješno je završilo obuku, a posebno su istaknuli važnost obuke na Simulatoru taktičnog zbrinjavanja ranjenika

Završena je Obuka za borbenog spasioca u Središtu za obuku i doktrinu logistike Požega, Zapovjedništva za potporu, koja je održana u periodu od 22. do 30. travnja 2024.

Obuka za borbenog spasioca provodi se već duži niz godina, a usmjerena je na prepoznavanje i zbrinjavanje preventabilnih uzroka smrtnosti na bojištu, te u njoj polaznici prolaze kroz teorijsku nastavu i vježbe.

Ovo je zahtjevna obuka za nemedicinsko osoblje koje bi u borbenim uvjetima trebalo provoditi postupke zaustavljanja krvarenja, otvaranja dišnog puta, zbrinjavanja tenzijskog pneumotoraksa, postavljanja ranjenog u odgovarajući položaj i slanja zahtjeva za evakuacijom istog.

Šesnaest polaznika uspješno je završilo obuku, a posebno su istaknuli važnost obuke na Simulatoru taktičnog zbrinjavanja ranjenika.

Polaznica obuke vojnikinja Adriana Tomac, pripadnica Gardijske mehanizirane brigade naglašava korist ove zahtjevne i dinamične obuke koja je izazovna, realistična i izvrsno organizirana, te pohvaljuje instruktore i način provedbe obuke.

Objava Završena obuka za borbenog spasioca pojavila se prvi puta na MORH.Vijesti