Završen tečaj “Logistika u operacijama potpore miru 19” u Splitu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/11/tecaj_logistike_15112019_11-1024x683.jpg
Tečaj "Logistika u operacijama potpore miru 19" | Foto: HV/ M. Pavlek

Šesnaest pripadnika Hrvatske vojske osposobljeno za provedbu logističkih poslova u operacijama potpore miru

Završetak tečaja “Logistika u operacijama potpore miru 19” (Logistics Course for Peace Support Operations – LOG PSO 19) održan je u petak, 15. studenog 2019. u Splitu, a tom je prilikom načelnik Uprave za logistiku Glavnog stožera OSRH kapetan bojnog broda Milan Žunić polaznicima uručio certifikate o uspješnom završetku tečaja.

Svečanosti su nazočili zamjenik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice komodor Damir Dojkić, načelnik Odjela za integraciju pri Upravi za logistiku brigadir Jozo Matković te uvaženi gosti Oružanih snaga Republike Austrije, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general bojnik Alexander Platzer, načelnik stožera pri Zapovjedništvu za potporu brigadir Klaus Jäger i zapovjednik Logističke škole brigadir Stefan Lampl, kao i vojni izaslanik obrane Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj pukovnik Dirk Bocklet.

Uvaženi gosti u svojim su završnim govorima naglasili važnost buduće vojne suradnje na području logističke obuke s ciljem zajedničkog obučavanja logističkog osoblja za potrebe djelovanja u operacijama potpore miru.

Na tečaju, koji je održan u organizaciji Uprave za logistiku Glavnog stožera OSRH u suradnji sa Zapovjedništvom za potporu i Logističkom školom Oružanih snaga Republike Austrije, 16 pripadnika Hrvatske vojske osposobilo se za provedbu logističkih poslova u operacijama potpore miru, a povodom završetka tečaja, uzvanicima su prezentirali stečena znanja i rezultate logističkog izviđanja, procjene i prijedloge potencijalnih lokacija za raspoređivanje snaga u područje operacija.

Instruktorski tim bio je sačinjen od iskusnih hrvatskih i austrijskih logističkih stručnjaka, a svi su polaznici tečaja s uspjehom savladali vrlo zahtjevne logističke izazove. Svojim nadprosječnim rezultatima istaknuli su se bojnik Srećko Čakarić i natporučnik Lovro Stručić i njihovi radni timovi.

Ovogodišnji tečaj “Logistika u operacijama potpore miru 19” učvrstio je već odlične međunarodne vojne odnose s Republikom Austrijom i doprinio spremnosti logističkog osoblja Hrvatske vojske za ispunjavanje svojih iznimno važnih uloga u budućim vojnim operacijama i misijama u međunarodnom okruženju.

U razdoblju od 2003. do 2005. godine OS Republike Hrvatske su u suradnji s OS Republike Austrije, kao pripremu za sudjelovanje u operaciji ISAF (International Security Assistance Force), pokrenule održavanje tri naraštaja tečaja za logističare u mirovnim operacijama. Kroz tri zajednička tečaja educirano je oko 60 logističara, koji su nakon toga predstavljali okosnicu potpore sudjelovanju OSRH u operacijama potpore miru te sudjelovanja u Nato snagama za brzi odgovor NRF (NATO Response Force)  i Borbenoj skupini Europske Unije EUBG (EU Battlegroup).

Objava Završen tečaj “Logistika u operacijama potpore miru 19” u Splitu pojavila se prvi puta na MORH.

    Završen tečaj „Logistika u operacijama potpore miru 19“ u Splitu

    Foto: HV / M. Pavlek

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/tecaj-logistika-u-operacijama-potpore-miru-19/tecaj_logistike_15112019_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/tecaj-logistika-u-operacijama-potpore-miru-19/tecaj_logistike_15112019_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/tecaj-logistika-u-operacijama-potpore-miru-19/tecaj_logistike_15112019_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/tecaj-logistika-u-operacijama-potpore-miru-19/tecaj_logistike_15112019_05.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/tecaj-logistika-u-operacijama-potpore-miru-19/tecaj_logistike_15112019_06.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/tecaj-logistika-u-operacijama-potpore-miru-19/tecaj_logistike_15112019_11.jpg


Vijesti