Završen ministarski sastanak država članica NATO-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/kotromanovic_26062015_v.jpg

Ministar obrane Ante Kotromanović sudjelovao je na dvodnevnom sastanku ministara obrane država članica NATO-a, održanom 24. i 25. lipnja 2015. godine,  u sjedištu NATO-a u Briselu, Kraljevina Belgija.

Fokus prve radne sjednice u formatu ministara obrane NATO-a bio je usmjeren na usvajanje odluka potrebnih za implementaciju Akcijskog plana za spremnost Saveza te nove planove obrane. U okviru ove sjednice, Vrhovni zapovjednik savezničkih snaga u Europi (SACEUR) održao je uvodnu prezentaciju o značajnim promjenama u sigurnosnom okružju. Također, vođena je rasprava o mjerama adaptacije za južno krilo Saveza, hibridnom ratovanju te su ministri obrane potvrdili predanost ciljevima sadržanim u okviru Zavjeta o obrambenim izdvajanjima. Američki ministar obrane također je najavio osiguravanje ključnih sposobnosti za potrebe brzog raspoređivanja Snaga vrlo visoke spremnosti (VJTF) uključujući prepozicioniranje opreme i naoružanja u istočnim članicama.

Tijekom radne večere na kojoj je sudjelovala i visoka predstavnica za vanjsku politiku Europske unije, Federica Mogherini, naglasak rasprave bio je usmjeren na promijenjeno sigurnosno okružje i dugoročnu adaptaciju Saveza, uzimajući u obzir nove Političke smjernice za NATO proces obrambenog planiranja te šire implikacije ruske nuklearne strategije. Buduća adaptacija odvijat će se na političkom, vojnom i institucionalnom području, uključujući suradnju s partnerima i EU-om, strateški vojni postav Saveza, te daljnje reforme unutar Saveza.

Drugog dana ministarskog sastanka održan je sastanak u formatu Komisije NATO-Ukrajina na kojem su ministri obrane ponovno izrazili snažnu potporu ukrajinskom teritorijalnom integritetu i suverenitetu, a ukrajinski ministar obrane podnio je izvješće o situaciji na istoku Ukrajine, uključujući implementaciju minskih sporazuma. Zaključno, razmotrena je implementacija dogovorenih mjera u potpori Ukrajini, uključujući i zakladne fondove.

Posljednja sjednica u formatu Resolute Support bila je usmjerena na analizu dosadašnjih učinaka neborbene misije Resolute Support te budućeg pristupa misiji u nadolazećim mjesecima sukladno situaciji na terenu te odluku o uspostavi NATO civilne prisutnosti u Afganistanu po završetku  misije Resolute Support. Zapovjednik Resolute support mission (RSM) general Campbel te visoki civilni predstavnik Ismail Aramaz podnijeli su izvješća o sigurnosnoj i političkoj situaciji u Afganistanu.  Sjednici su prisustvovali v.d. afganistanskog ministra obrane, Masoom Stanekzai, posebni predstavnik glavnog tajnika UN-a, Nicholas Haysom, te visoka predstavnica za vanjsku politiku EU-a, Federica Mogherini.
 




Priopćenja