Koordinacijski sastanak davateljica snaga za Resolute Support

Na marginama sastanka ministara obrane država članica NATO-a, u četvrtak 25. lipnja 2015. godine,  u Bruxellesu, održan je koordinacijski sastanak ministara obrane davateljica snaga za područje odgovornosti TAAC-N ( Train Advise and Assist - Command North) u misiji Resolute Support (RSM) u Afganistanu, kojim je predsjedala njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen.

Na sastanku je zaključeno kako je pojačani intenzitet ovogodišnje borbene sezone na čitavom teritoriju Afganistana, pa tako i na njegovom tradicionalno mirnijem sjeveru, rezultirao povećanjem gubitaka među afganistanskim snagama sigurnosti, a nakon njihovog preuzimanja pune odgovornosti za vođenje svih borbenih operacija.

Upravo zbog toga je važno  ulagati kontinuirane napore za  ublažavanje kritičnih nedostataka u afganistanskim sposobnostima (medicinska evakuacija, zračna potpora, obavještajno djelovanje te provedba specijalnih operacija), koristeći maksimalno potencijal postojećih mehanizama suradnje s afganistanskim vlastima.

U tom kontekstu, sve države, uključujući i Republiku Hrvatsku,  izrazile su potporu Njemačkoj kao vodećoj naciji za Regionalno zapovjedništvo Sjever, kao i namjeru nastavka doprinosa RSM misiji deklariranim snagama do kraja njene prve faze, uvažavajući potrebu za fleksibilnošću u implementaciji procesa tranzicije na drugu fazu misije (uz očekivano brojčano smanjenje snaga i njihovo grupiranje na području grada Kabula), s okvirnim vremenskim rokom oko 1. svibnja 2016. godine. Pri tom će ključnu ulogu u procjeni situacije na terenu te posljedičnom donošenju političkih odluka o budućnosti misije igrati konačni ishod ovogodišnje borbene sezone. Njemačka će i dalje, u skladu s očekivanjima svih sudionica, ostati predana svojoj ulozi vodeće nacije na sjeveru Afganistana, uz održavanje, a po potrebi i povećanje postojeće razine koordinacije i razmjene informacija s partnerima.



Priopćenja