Završna obuka 4. OMLT-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/omlt_19012011_v.jpg

Na vojnom poligonu „Gašinci“, u utorak, 18. siječnja 2011. započelo je trodnevno završno ocjenjivanje i certifikacija pripadnika 4. Multinacionalnog operativnog mentorskog tima (MN CS OMLT), u sklopu priprema za misiju ISAF u Afganistanu.

4. MN CS OMLT sastoji od pripadnika OS RH i pripadnika američke vojske iz sastava Nacionalne garde Minnesote, a ocjenjivanje provode certificirani ocjenjivači iz sastava Hrvatske kopnene vojske (HKoV). U ocjenjivanju se koriste NATO standardi za borbeno ocjenjivanje spremnosti snaga, a ocjenjuje se personalna i logistička spremnost snaga, te ocjenjivanje na terenu u taktici, tehnici i procedurama. Ocjenjivanje je zadnja priprema i provjera spremnosti snaga prije odlaska u misiju, koji je planiran krajem siječnja 2011.

Ocjenjivanje i certificiranje dio je druge faze obuke koju provodi instruktorski tim pješačke pukovnije Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ HKoV-a, u suradnji s pripadnicima 2. MN CS OMLT koji svojim iskustvom iz misije značajno doprinose kvaliteti pripreme i stvaranju što realnije slike uvjeta i situacije u Afganistanu. Prva faza obuke provedena je dijelom na vojnom poligonu „Gašinci“, a dijelom u Republici Njemačkoj gdje je došlo do spajanja hrvatskih i američkih snaga iz sastava nacionalne garde Minnessote.



Vijesti