Završena rotacija 1. HRVCON-a u UNDOF-u

Posljednja skupina od 22 pripadnika iz sastava prvog kontingenta hrvatskih snaga – 1. HRVCON-a, koje su sudjelovale u mirovnoj operaciji Ujedinjenih naroda na Golanskoj visoravni (UNDOF). u srijedu 3. prosinca 2008. godine u večernjim satima doputovala je zrakoplovom iz Damaska.


Njihovim povratkom završen je proces rotacije hrvatskog kontingenta u navedenoj misiji. Prva postrojba Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnu misiju UN-a na Golanskoj visoravni upućena je u lipnju 2008. godine na razdoblje od 6 mjeseci, te je preuzela dužnost od slovačkih snaga, koje su ujedno završile svoje desetogodišnje sudjelovanje u misiji.

Na Golanskoj visoravni, u mirovnoj misiji, koja traje od 1974. godine, 95 pripadnika hrvatskih oružanih snaga nastavit će provedbu nadzora područja razdvajanja između Izraela i Sirije. U misiji UNDOF trenutno je raspoređeno 1043 pripadnika oružanih snaga iz šest država – Austrije, Indije, Japana, Kanade, Poljske i Hrvatske. Pripadnici drugog hrvatskog kontingenta djeluju u sastavu austrijske bojne.

Priopćenja